Bijzonder dat kandidaten meer angst hebben voor het theorie-examen

Theorie

In mijn tweede column reageerde ik op de publiciteit over fraude bij het theorie-examen. Daar kwam tot mijn verrassing een stevige reactie op. Vooropgesteld, ik heb zeker waardering voor de maatregelen die het CBR treft om fraude tegen te gaan.

Echter, volgens de koepel ligt daar niet het echte probleem bij de vele klachten over het theorie-examen, het moet meer gaan over de inhoud.
Het is toch wel bijzonder dat de kandidaten meer angst hebben voor het theorie-examen dan voor het praktijkexamen. Ook het zeer lage slagingspercentage bij de theorie-examens vereist een nadere analyse.
Een column daagt uit, soms prikkelend, soms provocerend, soms te overdreven en geeft recht aan vrije meningsuiting waarmee men het zeker niet altijd eens moet zijn.

Educatieve maatregelen

Op 8 maart kondigde het  CBR twee nieuwe educatieve maatregelen aan nl. 'Educatieve Maatregelen Drugs' en 'Educatieve Maatregel Gedrag'.

Dit gebeurde in het Haagse Nieuwspoort in aanwezigheid van minister Harbers. De presentatie leverde veel publiciteit op, dat kun je aan Alexander Pechtold overlaten.
Wel vond ik de middag tegenvallen, weinig 'grandeur', een te kleine ruimte en voor de genodigden nauwelijks te volgen daar de vele fotografen en cameramensen het uitzicht belemmerden.

Op de thuisreis via de overvolle A12 gingen mijn gedachten verschillende richtingen op:

1) goed dat er maatregelen komen tegen drugs- en lachgasgebruik in het verkeer, en ook voor grove snelheidsovertredingen.

2) educatieve maatregelen zijn achteraf als de overtredingen zijn gepleegd, maar wat te doen aan preventie, dus vooraf bijvoorbeeld in de rijopleiding?

Het woord 'rijinstructeur' werd geen enkele keer genoemd. Speelt deze dan geen enkele rol? Is dit onderwerp geen aandachtspunt waard in de opleiding?

Prestatieladder

Het CBR heeft de opdracht van het ministerie voor het ontwikkelen van een prestatieladder om de kwaliteit van de rijopleiding te verbeteren met een negatief advies aan het ministerie teruggestuurd.

De koepel vindt het rapport en de voorstellen te gecompliceerd en heeft dat bij het CBR aangegeven. Wel hebben wij vermeld aan het basisidee te hechten en voorstander te zijn van een kwaliteitsslag met als resultaat een verhoging van het slagingspercentage. Het is toch niet acceptabel dat ca. 1000 van de in totaal 6300 rijscholen die opleiden voor het B-rijbewijs onder de 25 percent scoren en dat het afgelopen jaar 2.668 examens zijn afgebroken. Wel zullen maatregelen simpel, uitvoerbaar en duidelijk moeten zijn. Binnen de koepel werken onze kamers A (brancheorganisaties), B (opleidingsinstituten) en C (uitgevers verkeersleermiddelen) nu aan plannen en voorstellen om een prestatieladder te realiseren. Verder overleg met het ministerie is hierover nodig.
(wordt vervolgd)

Wachttijden

Opnieuw alarmerende berichten over verder oplopende reserveringstijden bereiken ons bijna dagelijks. Dit is een vast agendapunt bij het overleg met het CBR.
Het CBR is actief met het werven en opleiden van nieuwe examinatoren en dat kost tijd. En gelukkig is de instroom nog steeds hoger dan de uitstroom.
Maar dat nu vooral in de regio’s de reserveringstijden weer stijgen, is zorgwekkend.

De koepel houdt de vinger aan de pols en dit is onze Prioriteit 1!