Topprioriteit

Onze rijscholenbranche staat momenteel vol in de schijnwerpers met betrekking tot verkeersveiligheid en dat is wat mij betreft volledig terecht. Bij BOVAG hebben we onlangs met de invulling die we kozen voor de Rijinstructeursdag daar zelf al het voortouw in genomen. En nu zien we dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar aanleiding van het rapport van de commissie-Roemer volop in de wereld van verkeerseducatie duikt. 

Voor alle leeftijdsgroepen vanaf 4 jaar hebben zij aanbevelingen gedaan over permanente ontwikkeling en (bij)scholing. Daarnaast is er een vervolgonderzoek aangekondigd naar de invulling van de rijopleiding, voornamelijk ‘gezien de huidige politieke interesse in verbetering van de rijopleiding B en de beoogde hervorming van deze opleiding’. Het SWOV wil vooral antwoord op de vraag of rijlessen beter over een langere periode kunnen worden gespreid of juist gecomprimeerd in een kort tijdsbestek. En welke lesmethodes het best geschikt zijn voor de verschillende onderdelen.

Al met al een bijzonder interessante studie, waar wij uiteraard graag medewerking aan verlenen. Temeer omdat conclusies en aanbevelingen van het SWOV hoogstwaarschijnlijk voor impact in Den Haag zullen zorgen. Op 4 juli pakken we zelf ook weer door tijdens onze zomerbijeenkomst voor BOVAG-leden; samen met Trafieq Educatie en Advies delen we inzichten met betrekking tot verkeersveiligheid en bewustzijn bij jongeren. Begin maart heeft de EU bovendien een voorstel voor de vierde Europese Rijbewijs Richtlijn gepresenteerd. Volgende maand gaan we met onze Europese koepel EFA naar Brussel om daar onze eigen adviezen te delen en vooral te hameren op meer aandacht voor verkeersveiligheid in deze richtlijn. In het eerste voorstel lijkt dat namelijk nog niet zeer prominent aanwezig. BOVAG gaat in elk geval vol gas voor een prominente positie van professionele rijinstructie in het bevorderen van de veiligheid.

Arno Smits,
voorzitter BOVAG Rijscholen