Afbeelding
Foto: Hans Peijs

'De strekking is helder: ik wil overtreders hard aanpakken'

Rijschoolhouder John Erkens stuurde ons onlangs een mail met drie onderwerpen die hij belangrijk vindt om aandacht aan te besteden. De drie zijn winterbanden, gebruik van mobiele telefoon en fietsverlichting. Omdat winterbanden de komende maanden geen onderwerp is, hebben we John toegezegd dat de andere twee onderwerpen keurig aan bod kunnen komen omdat we menen dat deze het belang van de rijschoolhouders dienen. En anders heeft u er ongetwijfeld een mening over.

Mobiele telefoongebruik: verhoog de boete naar € 1000,- en bij herhaling binnen 5 jaar ben jij je rijbewijs kwijt voor 6 maanden

Jaren geleden was het gebruik met handsfree bellen al erg, maar inmiddels vind ik het bellen met de telefoon al niet meer storend, maar wel de ontelbare appende bestuurders (vooral die dicht achter je rijden of staan). Als ik van iedere bestuurder die ik zie appen in het verkeer de helft van de bekeuring zou krijgen, kunnen mensen in de toekomst gratis lessen. Zo veel geld kan ik met werken nooit verdienen. Het loopt uit de klauwen en we weten en zien het allemaal! Verhoog de boete naar € 1000,- en bij herhaling binnen 5 jaar ben jij je rijbewijs kwijt voor 6 maanden. Iedere volgende keer verdubbelt de straf. Ik ben er vast van overtuigd dan mensen dan banger zullen worden en hopelijk het gebruik gaan minderen of zelfs stoppen. 

Deze aanpak zal zeker niet negatief uitpakken voor de veiligheid

Fietsverlichting: het lijkt steeds erger te worden

En nu mijn grootse ergernis, zeker in de winter, maar eigenlijk altijd, de fietsverlichting! Al tientallen jaren wordt er veel geld uitgegeven voor campagnes. Vorig jaar heb ik o.a. politieagenten de onderstaande tekst zien sprayen op een fietsstrook. Laat werkelozen of Bureau Halt zoiets doen en zadel onze politie niet op met het markeren van fietsstroken! Het moet niet gekker worden.  

Ik rijd regelmatig in de ochtend bij middelbare scholen. Minister, naar schatting heeft 60-75% een niet-deugdelijke (bijv. discounterverlichting van 1 €), een licht of vaak zelfs helemaal geen verlichting bij nacht. En in plaats van verbetering lijkt het steeds erger te worden. Geen automobilist kan garanderen dat hij zo’n fietser eerder/beter kan waarnemen dan fietsers met een goede verlichting. Bij de schooljeugd moeten we niet denken: het zijn kinderen. Vanaf de middelbareschoolleeftijd mag je verwachten dat ze moeten weten dat de fietsverlichting moet functioneren. Minister, verbied a.u.b. die goedkope discounterverlichting en deel flinke bekeuringen uit aan fietsers die geen deugdelijke verlichting voeren. Aanpakken!

Hard aanpakken

Samenvattend is de strekking duidelijk dat ik overtreders hard wil aanpakken. Dus als men zich gewoon aan de regels houdt is er niks aan de hand. Natuurlijk zullen de critici weer de kaart spelen 'daar heeft de politie geen capaciteit voor'. Helaas ben ik me daarvan zeer bewust. Maar blijven we dit klakkeloos verder accepteren, laten we dan alstublieft onze mond houden over veiligheid in het verkeer. Ook dan niet verontwaardigd reageren als er weer een fietser dood is gereden door misschien slechte verlichting of een appende automobilist. Minister, het is tijd om aan te pakken en niet weer een werkgroep te creëren en oneindig te 'labberen'. 

Als er in Zeeland overstromingen zouden kunnen optreden, hoef je geen dijken in Overijssel te bouwen. Dus pak het probleem aan waar het probleem is. 

De problemen liggen al lang en duidelijk voor iedereen op tafel.