Afbeelding

‘Veel mensen weten niet hoe het werkt met alcohol’

Algemeen

Lange tijd hoorde je weinig tot niets van het CBR over de aanpak van drugs- en alcoholgebruik in het verkeer. Maar sinds 1 april zijn er nieuwe gedragscursussen die door het CBR worden verzorgd en daar was zelfs een miniroadtrip met een alcoholsimulator aan gekoppeld. Sjoerd Houwing is deskundige op het gebied van alcohol en drugs in het verkeer bij het CBR, manager Research&Development, en beantwoordt een aantal vragen.

Op de vraag waarom het CBR deze rol goed past, antwoordt hij: “Allereerst is het goed te weten dat de cursussen niet zozeer zijn bedoeld om te straffen, maar meer voor het heropvoeden van de overtreders om de verkeersveiligheid te bevorderen. Naast de wettelijke taak om te beoordelen of iemand nog kan deelnemen aan het verkeer of dat haar of hem de rijbevoegdheid wordt ontzegd, is het ook onze wettelijke taak om onderzoek te doen en gedragscursussen te organiseren.”

Hoe zou je het doel van een gedragscursus willen omschrijven? 

“De overtreders worden geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen van hun gedrag en vervolgens krijgen ze handvatten wat ze kunnen doen om hun gedrag in het verkeer aan te passen en ook om dat vol te blijven houde..