Beste CBR, begin bij de basis: de theorie

Vol verbazing las ik recent het bericht dat het CBR toch maar niet gaat beginnen met de prestatieladder. Met veel bombarie werd deze aangekondigd, maar het systeem is onuitvoerbaar, te duur en nog zo wat. Enfin, ik begreep dat hoofdredacteur Hans Peijs in zijn commentaar op pagina 3 er uitgebreid op terugkomt.

Maar wat mij in het hele verhaal over de prestatieladder en de lage slagingspercentages opvalt - om niet te zeggen stoort - is dat er helemaal niemand blijkt te denken dat je moet beginnen bij de basis. En die basis is goed theorieonderwijs met goede resultaten als gevolg. Zolang je mensen laat afrijden die, ondanks dat ze het theorie-examen met succes hebben afgelegd, helemaal niets snappen van de toepassing van de theorie in de praktijk. Ik weet dat het een stokpaardje van me is, maar ik blijf erop hameren, temeer daar ik helaas constateer dat het er eerder slechter dan beter op wordt. Ik erger me regelmatig groen en geel, om het zo maar even te noemen.

Een deel van het probleem zijn de kandidaten en de ouders van de kandidaten. Zolang zij het prima vinden dat ze op een bizarre manier hun theorie halen, is er natuurlijk gen kruid tegen gewassen. Maar snappen doe ik het niet. Ik bedoel: je laat je kind toch niet deelnemen aan het steeds hectischer verkeer als het de regels niet beheerst? Dan is er volgens mij een steekje aan je los. Van de leerlingen snap ik het nog wel, want dat is de tijdgeest, maar ouders moeten dan toch ingrijpen, of ben ik nou erg in de war? Dat doe je je kind toch niet aan?

Een ander deel van het probleem is het CBR. Al jaren constateer ik, en met mij velen, dat de theorie op de schop moet, maar er gebeurt helemaal niets. Snap ik ook niet. En ik snap evenmin dat het CBR een campagne voert op sociale media – Rijbewijsstruggles genoemd - om kandidaten te wijzen op het vinden van een rijschool met een goed slagingspercentage, maar dat er nul aandacht wordt besteed aan het volgen van goed theorieonderwijs.

Het CBR maakte onlangs bekend dat er dit jaar naast deze campagne ook een campagne komt over alcohol, drugs & gedrag in het verkeer. Prima, niets mis mee. Er is nooit genoeg aandacht voor de gevaren van alcohol. Maar als je dan toch bezig bent met het opvoeden van de automobilist van straks, neem dan ook het belang van gedegen kennis van de theorie mee. Want als de basis niet deugt, wiebelt het gebouw bij voorbaat.