'Branche leek slag te missen, daarom is er de koepel'

We zijn inmiddels alweer twee maanden verder in het jaar 2023. In januari/februari waren de traditionele nieuwjaarsrecepties en de algemene ledenvergaderingen, zo ook bij de FAM, VRB en LBKR. Prettig om rijschoolhouders ook eens in een andere omgeving te ontmoeten dan alleen tijdens vergaderingen, en vooral de derde helft was vaak gezellig.
Opvallend zijn ook de grote verschillen tussen de brancheorganisaties, van groot tot klein en ieder met een eigen identiteit en stijl. Ook de doelstellingen en prioriteiten verschillen nogal. Des te opmerkelijk is dat er binnen de koepel zo goed wordt samengewerkt en ideeën uitgewisseld.

Over de Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie zijn veel vraagtekens bij de diverse rijscholen. Zo werd de vraag gesteld: 'Hoe kan ik lid worden van de koepel?' Nee, dat kan niet, de leden van de koepel zijn de rijschoolbrancheorganisaties, ontwikkelaars en uitgevers van verkeersleermiddelen en de opleidingsorganisaties voor rijinstructeurs.

Een andere vraag: 'Waarom opnieuw een brancheorganisatie, er zijn er toch al genoeg?' Ja, er zijn er veel, erg versnipperd en soms op bijzondere wijze georganiseerd. De koepel is geen brancheorganisatie en wil dat ook niet zijn. Het zijn juist de brancheorganisaties die de koepel hebben opgericht om te trachten eenheid te creëren om zodoende met gezamenlijke standpunten het overleg in te gaan met het ministerie, het CBR en IBKI.

De organisaties willen via de koepel 'aan tafel zitten' en inbreng hebben bij besluitvorming die voor de rijscholen belangrijk is. Dat kan alleen als we volwaardig partner zijn met een duidelijke gezamenlijke visie. De koepel is in 2022 opgericht en van start gegaan. Iedereen reageert positief op de resultaten zover.
Het intern overleg en de besluitvorming verlopen goed, het onderlinge vertrouwen groeit. Ook is de koepel nu structureel betrokken bij en deelnemer aan de besprekingen met I&W, CBR en IBKI.

Door het Startdocument uit 2016, het rapport 'Samen Sterk' en vooral het rapport-Roemer 'Van rijles naar verkeersonderwijs' begon de tijd voor de branche te dringen omdat het ministerie en de Tweede Kamer het rapport-Roemer omarmden en als uitgangspunt van beleid voor de toekomst aanvaarden.

De branche leek de slag te missen door de verschillen in organisaties en tegenstrijdige meningen. Om dat te voorkomen is besloten tot oprichting van de koepel. Nu zijn vertegenwoordigers van de koepel present bij het overleg, de commissies en werkgroepen die zich bezighouden met het uitwerken van de voorstellen van het rapport-Roemer. Feitelijk gaat alles invloed hebben op de toekomst van de rijscholen. Het gaat zo hard dat het bijna niet bij te houden is, al merkt en hoort men op de werkvloer en in de media er nog niets van op dit moment. Er is geen tijd te verliezen als we mede bepalend willen zijn over onze toekomst. Gezegd wordt: 'Dit is nu of nooit', en dat is niet voor niets.

Triest is het te ervaren dat sommige rijschoolhouders hun schouders ophalen en zeggen: 'Het wordt toch nooit wat, ook nu niet met een koepel.' Ja, het is juist dat er niet direct resultaten zichtbaar zijn, maar het gaat vooral over de toekomst en dan zijn we jaren verder. Als we niet samen optrekken is er straks geen zekere toekomst. Jammer, maar dat mag niet gebeuren.
Het is spijtig dat zo weinig rijscholen betrokken zijn en inzien waar het echt om gaat. Ook zijn er velen nog geen lid van een brancheorganisatie. De belangen zijn te groot om aan de kant te blijven staan. De koepel en de organisaties hebben jullie nodig, pak de mogelijkheid om betrokkenheid te tonen voor een gezonde toekomst en branche (word lid!!!).

PS. In mijn vorige column heb ik vermeld in deze bespiegelen het te zullen hebben over de Prestatieladder. Echter, in maart zijn er enkele belangrijke vergaderingen met het ministerie en het CBR over dit thema. Ik kom er de volgende keer op terug.