Afbeelding

Elektrische lesauto of niet: het blijft een lastige afweging

Het blijft een vreemde spagaat: de Europese Unie zet zwaar in op emissieloze auto’s in 2035, de belangrijkste representant daarvan is de elektrische auto, maar intussen nemen de vragen omtrent de duurzame voordelen van elektrisch rijden toe. Tijd voor een update, want u heeft er als rijschoolondernemer maar mee om te gaan.

Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen en de overstap naar elektrische auto’s te versnellen. Dat is nodig, omdat de auto-industrie er tot nu toe niet in slaagt om schonere auto’s te produceren. De wet voorziet erin dat autofabrikanten in 2035 auto’s moeten leveren met 0 procent CO2-uitstoot van nieuw te verkopen auto’s.

15% van de uitstoot

De reden waarom de wet door het Europees Parlement is aangenomen, zit in het feit dat auto’s en bestelwagens ongeveer 15% van de CO2-uitstoot in de EU realiseren. De uitstoot van CO2 veroorzaakt milieuproblemen en daarnaast is vervoer de enige sector waarin de uitstoot van broeikasgassen nog steeds hoger is dan in 1990. Strengere normen voor de uitstoot van auto’s kunnen helpen om de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te bereiken.

Een stijging

Recente gegevens tonen aan dat, na een gestage daling de afgelopen jaren, de gemiddelde uitstoot van nieuwe auto’s vorig jaar steeg tot 118,5 gram CO2 per kilometer. Volgens de huidige regels mag de gemiddelde nieuwe auto in 2021 niet meer dan 95 gram per kilometer uitstoten. Het aantal elektrische auto’s groeit, maar ze zijn slechts goed voor minder dan 1,5% van de nieuwe registraties.
De Europese Commissie stelde voor om de limiet voor 2021 met 20% te verlagen vanaf 2025 en met 30% vanaf 2030. Nieuwe doelen worden uitgedrukt in percentages omdat de 95 g per kilometerstandaard opnieuw moet worden berekend volgens de nieuwe strengere emissietest, die beter de werkelijke rijomstandigheden nabootst.

ANWB: 'Betaalbaarheid elektrische auto's is cruciaal'

Tik op de vingers

Het besluit van de EU kan best worden beschouwd als een tik op de vingers van de auto-industrie over de afgelopen periode: het is niet snel genoeg gegaan. Het resultaat is dat autofabrikanten inmiddels zwaar inzetten op elektrische modellen en dat is logisch. Want of ze nu willen of niet, ze moeten wel. Benzine en diesel raken of zijn al uit de gratie en met auto’s op LPG of aardgas wil het om de een of andere manier ook niet lukken. En waterstof? Jarenlang is dat voorgeschoteld als dé schone brandstof van de toekomst, maar dat gaat het ook niet worden. “Al met al is waterstof geen geschikte brandstof om onze personenauto’s op te laten rijden (zie ook het kader). De toekomst voor personenauto’s ligt bij batterij-elektrisch rijden. Qua energierendement en de kosten van de energie is waterstof niet concurrerend met batterij-elektrisch rijden. Elektrisch rijden is efficiënter, goedkoper en beter beschikbaar. Om de klimaatdoelstellingen te halen en zo min mogelijk uitstoot van uitlaatgassen te realiseren, moeten we nu al zoveel mogelijk overstappen naar elektrisch rijden”, schrijft bijvoorbeeld Natuur en Milieu op de website. En als een dergelijke organisatie die alle ballen op groen geeft dat al zegt, is dat niet veelbelovend. Ter illustratie: een elektrische auto stoot over zijn hele leven, dus inclusief de productie van accu’s, ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat.

Het wordt elektrisch

Het wordt dus volledig elektrisch. Niet voor niets spelen alle autofabrikanten hierop in en van hen kun je veel vinden, maar niet dat ze achterlijk zijn. Probleem hierbij is wél dat veel elektrische auto’s nog steeds te duur zijn. De ANWB berekende onlangs in de Elektrisch Rijden Monitor dat de aanschafprijs van de gemiddelde elektrische auto opnieuw toenam, terwijl ook de gebruikskosten flink stegen door de hogere energieprijzen. Elektrisch rijden blijft met 61,4 cent per km nog altijd goedkoper dan rijden in een benzineauto (63,4 cent per km), maar het verschil wordt wel heel erg klein.

Minder voordeel

De ANWB schrijft onder meer: “De totale kosten van een elektrische auto zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Dat komt onder andere door hogere energiekosten en hogere verzekeringspremies. Daardoor heeft de consument minder voordeel van elektrisch rijden. De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto steeg bovendien naar ruim € 45.000. Tegelijkertijd is de prijs die de consument wil betalen voor een nieuwe elektrische auto afgenomen naar € 29.000. Dat leidt tot een prijsbarrière van bijna 17.000 euro.” Waarmee de ANWB maar wil zeggen: er moet iets gebeuren aan de prijs, anders weet je het als autokoper helemaal niet meer.

De ANWB schrijft: “Betaalbaarheid is daarbij cruciaal. Op dit moment heeft de consument met slechts 10 modellen in de prijsklassen tot € 35.000 weinig te kiezen. Het aanbod van betaalbare modellen moet daarom worden uitgebreid. Ook blijft een aanschafsubsidie nodig om elektrisch rijden aan te jagen. In 2022 bedroeg deze subsidie nog circa € 3.500, maar met ingang van dit jaar is dit bedrag verlaagd naar € 2.950.”

Fijngemalen

Daar ben je dan lekker mee als gemiddelde rijschoolhouder. Je wordt inmiddels door alle informatie die op je afkomt over elektrisch rijden zowat fijngemalen. Aan de ene kant is er bijvoorbeeld Les Elektrisch, dat een warm pleitbezorger is van auto’s met een elektrische aandrijving. En ook zijn er onder meer lyrische verhalen van rijschoolhouders die al elektrisch rijden. En zo zijn er meer voordelen, waaronder dus dat duurzaamheidsaspect.
Daar staat tegenover dat rijschoolhouders die zo blij zijn met hun elektrische auto over het algemeen meerdere auto’s hebben lopen. Les je automaat, dan durf je het wel aan. Maar het landschap in deze branche zit anders in elkaar. Rond 80 procent van de rijschoolhouders is een eenpitter en met de huidige automaatcode waar nog steeds niet aan wordt getornd, is het economisch het verstandigst om een handgeschakelde lesauto te gebruiken en dat is per definitie geen elektrische lesauto. Daarbij: 2035 is nog best ver weg. In het leven van een rijschoolondernemer is dat een auto of vier, vijf, zes misschien wel verder. Daar staat dan wel weer tegenover dat leasemaatschappijen vanaf 2025 in Nederland verplicht zijn om alleen nog elektrische leaseauto’s aan te bieden en dat is dan weer heel dichtbij.
Helaas heeft niemand de wijsheid echt in pacht en dat is heel vervelend als je gewoon een ‘tent hebt te runnen'.