Dek Opleidingen, hier op een foto van enkele jaren geleden, is een van de FAM-rijscholen die uitmuntend scoren.
Dek Opleidingen, hier op een foto van enkele jaren geleden, is een van de FAM-rijscholen die uitmuntend scoren. Foto: Dek Opleidingen

FAM (trotse) hofleverancier grootste rijscholen

Elk jaar publiceert Rij-instructie een lijst van grootste rijscholen. Hierbij wordt niet enkel gekeken naar categorie B, maar ook naar alle andere categorieën. Namens de FAM zijn we eens goed naar de lijsten gaan kijken en kunnen we concluderen dat een hele hoop van deze rijscholen lid zijn van onze branchevereniging FAM. We zetten het eens op een rij. 

Dat FAM opleiders zich vaak toespitsen op meerdere categorieën zal geen geheim zijn. Bijna alle leden zijn ook actief in de beroepssector. Het is dan ook niet vreemd dat maar liefst 25 van de 50 grootste C-rijscholen aangesloten zijn bij de FAM. Op de eerste 7 plekken zijn 6 FAM-leden te zien, waarvan Rijschool West Friesland ook nog de 1ste plaats inneemt. Ook kijkend naar het slagingspercentage scoort de FAM hoog met Verkeersschool Jack Dam op de 3de plaats met 84%. Er mag zeker gezegd worden dat de overige 25 grootste opleiders meer dan welkom zijn om zichzelf aan te melden als lid van de FAM. 

Auto 

Niet alle FAM-leden hebben van de B-categorie hun corebusiness gemaakt. Echter is dit wel zo bij Verkeersschool Brookhuis. Met een knappe 5de plek (1043 examens) het grootste FAM-lid op cat. B. Ook kijkend naar het slagingspercentage scoort de FAM hoog met Dek Opleidingen op de 5de plaats met 61%. In totaal staan er 10 FAM-leden op de lijst van 50 grootste B rijscholen van Nederland. 

Motor 

Ook bij de categorie Motor zijn er veel FAM-leden actief. Maar liefst 13 leden zijn op de lijst te vinden. Op deze lijst is Osseforth Opleidingen de grootste opleider binnen de FAM en Rijschool West Friesland staat op de 4e plaats (87%) met het hoogste slagingspercentage. 

Bus 

Dat er überhaupt maar 33 busrijscholen op de lijst staan geeft al aan dat dit een relatief kleine categorie is. Zeker in de afgelopen coronajaren was de vraag naar buspersoneel minimaal. Echter, is dit inmiddels weer helemaal terug op het oude peil. Maar liefst 19 van de 33 grootste busrijscholen zijn lid van de FAM en die bezetten de plekken 2 (E&R Opleidingen) en een gezamenlijke 3de plek (Keijbeck Opleidingen en Oosterpoort Opleidingen) 

Rijschool West Friesland scoort hier zelfs als FAM-lid 100% geslaagd. 

BE en T 

Helaas is de categorie BE niet meegenomen in de overzichten. Op zich is dit jammer, het vermoeden zou weer zijn dat veel FAM-leden hier hoog op de lijst zouden staan. Wellicht een goede tip voor de redactie van dit blad om hier eens een blik op te werpen. Ook categorie T zou misschien een leuk beeld geven. 

Marktaandeel 

De FAM wordt als branchevereniging weleens vreemd aangekeken wanneer het ledenaantal aan bod komt. Met momenteel 37 actieve leden staat dat inderdaad in schril contrast tot andere partijen. Echter, de FAM heeft altijd gehamerd op haar marktaandeel. De lijst van 50 grootste opleiders maakt nogmaals duidelijk dat het standpunt van de FAM gerechtvaardigd is en zij daadwerkelijk een groot aandeel heeft op de totale markt en een zeer belangrijke speler is. 

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM