Lentekriebels

Het voorjaar dient zich langzaam maar zeker weer aan, traditiegetrouw is de aftrap van het motorseizoen in februari in Utrecht en nu de zon zich af en toe laat zien, komen de eerste motorrijders weer uit hun winterslaap.

Degenen die motorrijlessen verzorgen kunnen zich hopelijk gaan opmaken voor weer veel aanmeldingen van nieuwe aspirant-motorrijders. De laatste jaren zit het motorrijden weer duidelijk in de lift en of dat nu komt door de coronaperikelen of door de alsmaar toenemende drukte op de wegen, is om het even. Feit is dat er bij de rijscholen niet echt sprake is van één seizoen. De meeste hebben ook in de winterperiode volop motorlessen verzorgd, deels ook te danken aan de wederom zachte winter. Wil men deze zomer nog genieten van het rijbewijs dan is het zaak om vaart te maken, gezien de lange wachttijden bij het CBR.

Motorrijden is een beleving die vaak wordt gekoppeld aan het gevoel van vrijheid, het voelen van de elementen, de rijwind en ook het geluid dat hiermee gepaard gaat. En dat laatste is juist waaraan niet-motorrijders zich enorm kunnen storen, en eerlijk is eerlijk: luid is wel een beetje uit.
Zoals bekend hadden we de laatste ALV een kennisplein met als thema 'Elektrisch lessen' en daar was een standhouder met een elektrische motorfiets die als volgmotor uitermate geschikt zou zijn. Nu is de overstap van benzinemotoren naar een elektrische een beetje als vloeken in de kerk, maar ik ben reuze benieuwd hoe we daar pakweg over tien jaar in staan.

Om even verder te gaan over lessen in elektrische voertuigen: als ik hier en daar lees is het alsof men het ons, mij, verwijt dat wij als VRB het elektrisch lessen promoten en dat er veel milieuvriendelijke of goedkopere oplossingen zijn zoals bijvoorbeeld het rijden op gas. En code 78 dan? Zolang we deze nog hebben is het voor het gros niet interessant om over te stappen. Klopt wellicht allemaal, maar onze intentie is niet om jullie over te halen, maar om te informeren. Een ding is duidelijk: de automobielindustrie heeft een duidelijke keuze gemaakt. Zij gaat niet meer inzetten op het verbeteren van brandstofvoorziening of motoren op LPG. De motorindustrie is nog niet zover, maar of dat zo blijft, gaan we meemaken. Ook ik ben benieuwd wat we hier over tien jaar schrijven.
Hoe dan ook, het voorjaar gaat er komen, dat is zeker, en persoonlijk vind ik dat een heerlijk gevoel.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB