Afbeelding
Foto:

Chris, bedankt!

Chris was een van de sprekers met een inspirerend verhaal over onze branche tijdens onze algemene ledenvergadering. Voor hen die er – helaas – niet waren een paar 'highlights'.

Allereerst een paar vooroordelen op een rijtje gezet:
- Veranderingen roepen altijd weerstand op, dat was vroeger al zo en is nu niet anders.
- ADAS? Wat een gedoe, leer toch ‘gewoon’ autorijden!
- Een EV (elektrische auto), dat wordt toch niks!

En dan de hamvraag: heeft een rijschool in dit speelveld nog wel toekomst? Jazeker. De toekomst biedt volop kansen voor de rijschoolbranche. Nog vele jaren is en blijft de bestuurder het gevaarlijkste onderdeel van de auto… een schone taak voor ons! Tegenwoordig heeft een auto ongeveer 30 ADAS systemen. Wat doen ze, wanneer wel en wanneer niet gebruiken, hoe ermee om te gaan? Voldoende (nieuwe) lesstof dus. Op dit gebied is de komende jaren een continu proces te verwachten met uitdagingen als hoe integreren we ADAS in ons lessysteem, EV rijden en automaat rijden. Conclusie? De trein rijdt al, mis hem niet!

De kip of het ei?

U kent het wel: wat was er eerder, de kip of het ei? Zo is het ook met code 78. Veel rijscholen roepen om afschaffing van deze code omdat het de snelle opkomst van Elektrisch Voertuig (EV) rijden in de weg zit. Op zich helemaal terecht, maar… Nederland heeft een trage – vaak proactieve – overheid.

Het enige dat er tot nu toe vanuit het ministerie komt, is de belofte dat er binnenkort (???) wel een stip op de horizon is te verwachten. Maar ga nu eens op de stoel van de overheid zitten: is het dan wel zo dringend nodig? Een vraag waar iedereen een ander antwoord op geeft, maar we melden graag een paar feiten om mede uw mening te vormen:

- 50% van alle nieuwe verkochte auto’s is automaat.
- In 2030 mag er geen nieuwe brandstofauto meer de showroom uit.
- Het aantal automaat-examens stijgt snel.
- Rijscholen – zeker die met meer dan 1 auto – zouden ook de keus kunnen maken dat automaat ‘het nieuwe normaal’ is. En de schakelauto voor wie dat nog perse wil en/of nodig heeft.

Wellicht stof tot nadenken.