Afbeelding
Foto:

Nationaal toelatingskader
voor LEV's is in de maak

Er komen er steeds meer: licht elektrische voertuigen (LEV). Ze zijn bedoeld om relatief kleine afstanden af te leggen. Onder de LEV's die we in het straatbeeld zien, zijn er ook die daar helemaal niet mogen rijden. Tijd om aan de hand van informatie van de SWOV en de RDW de stand van zaken op een rij te zetten.

Feit is dat de afgelopen jaren een keur aan stepjes, onewheelers en elektrische skateboards op de markt is gekomen. Deze producten worden vaak onterecht als speelgoed gezien. Om als speelgoed te kunnen worden gezien, mag het voertuig niet harder dan 6 km/h gaan. Kan het voertuig dit wel? Dan mag het niet op de openbare weg worden gebruikt als ze niet zijn goedgekeurd. Aan een goedgekeurd voertuig worden naast technische eisen ook eisen aan de fabrikant en gebruiker gesteld. Zo moet een gebruiker bijvoorbeeld ouder dan 16 jaar zijn. 

Bijzondere bromfiets

In Nederland mogen alleen LEV’s op de openbare weg rijden die door de minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn aangewezen als bijzondere bromfiets. Een bijzondere bromfiets is een licht en motorisch aangedreven voertuig dat door zijn specifieke kenmerken (bijvoorbeeld geen zadel of stuur) niet onder de categorie Bromfietsen valt. Daarom kunnen ze niet binnen de Europese regelgeving voor bromfietsen worden toegelaten. Dit soort voertuigen wordt in Nederland toegelaten onder de toelatingsregels voor Bijzondere Bromfietsen. Dit soort regels zijn nationaal en kunnen dus tussen Europese landen verschillen.

RDW

Goedkeuren van LEV's gebeurt door de RDW en geldt, zolang er geen Europese typegoedkeuring is, alleen voor ons land. In andere landen gelden andere afwegingen en zie je ook veel meer elektrische voertuigen. De RDW werkt momenteel samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het SWOV aan een nationaal toelatingskader voor dit type voertuigen. De technische eisen, de afgifte van de goedkeuring en het toezicht hierop worden geregeld binnen dit kader. Zo kunnen LEV’s veilig worden toegelaten tot de weg en legaal gebruikt worden in de openbare ruimte. De bedoeling is dat dit toelatingskader in januari dit jaar zou worden gepresenteerd, maar tot op heden is dat nog niet gebeurd.

17 voertuigen

Op dit moment heeft de minister 17 voertuigen aangewezen die op de openbare weg mogen rijden. We gaan ze niet allemaal beschrijven, maar dit zijn de namen waaronder ze bekend zijn: Segway, Trikke, Swing, Zappy3, Virto, Paukool, Ninebot type ELEF (voorheen E-One), Robin-M1, VirtoS, Kickbike Luxury,  Kickbike Cruise, Ninebot type Urban, Yedoo Mezec, Kickbike Fat Max, Qugo, Runner en de BSO-Bus. De laatste is de nieuwe benaming van de stint.

Vier categorieën

Het LEV-kader voorziet in vier categorieën. De eerste 2 categorieën zijn gericht op voertuigen die vooral bedoeld zijn voor individueel vervoer, zoals fietsen met en zonder trapondersteuning. Onder de laatste twee categorieën vallen voertuigen die bedoeld zijn voor het vervoer van goederen of meerdere personen.

Met de komst van het nieuwe kader verandert de rol van de RDW voor dit type voertuigen: dan wordt de RDW de toelatings- en registratieautoriteit. Hiermee vervalt de taak van de minister van IenW; de LEV's worden dan door de RDW toegelaten. Hiermee wordt ook voldaan aan de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om een onafhankelijke keuringsinstantie te laten besluiten over de goedkeuring voor het op de markt aanbieden of in de handel brengen. De RDW heeft ruime ervaring als toelatingsautoriteit en ziet de nieuwe taak met vertrouwen tegemoet.