De aanloop naar het digitale rijbewijs

Het huidige rijbewijs in creditcardformaat is al veel handzamer dan de linnen en papieren documenten uit het verleden. Maar het is natuurlijk nog handiger als het rijbewijs geheel digitaal wordt en als goed beveiligde app op je mobiele telefoon staat. En die kant gaat het ook op.

Het aanvragen van een rijbewijs kan in steeds meer gemeenten al digitaal. Het controleren van de pasfoto’s bij nieuwe aanvragen gebeurt grotendeels ook digitaal. En het Centraal Rijbewijzenregister bestaat niet uit archiefkasten vol papier, maar uit een database. Een volledig digitaal rijbewijs is dan ook een logische volgende stap. “Vorig jaar werd er een internationale ISO-standaard voor een digitaal rijbewijs gelanceerd", weet Timmermans. “Nederland was daar ook een van de initiatiefnemers van. Die wereldstandaard biedt nieuwe mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld in de toekomst in Amerika een biertje wilt bestellen, zou het zomaar kunnen dat je dankzij je digitale rijbewijs op je telefoon kunt aantonen dat je 21 jaar of ouder bent.” 

Nog een paar jaar wachten

Aan welke termijn moeten we dan denken in de toekomst? "Het digitale rijbewijs bestaat in sommige landen al, in Denemarken bijvoorbeeld. Maar dat rijbewijs is alleen in Denemarken geldig. Dat is dus nogal beperkt. Wij wachten liever op een internationale versie. Als Europa dat komend jaar oppakt, wat we hopen, zou dat betekenen dat we in 2024 of 2025 de eerste initiatieven voor een digitaal rijbewijs zullen zien dat voldoet aan de wereldwijde standaard. En als Nederland willen we toch wel in de voorste linie meelopen", benadrukt Timmermans.

Extra veiligheid en privacy

“Toen het zo’n vier jaar geleden mogelijk werd om met je telefoon te betalen, deed nog maar een enkeling dat. Maar sindsdien hebben steeds meer mensen het gemak van die betaalmethode ontdekt. En dat zal straks ongetwijfeld ook zo gaan als het mogelijk wordt om een digitaal rijbewijs te gebruiken. Groot voordeel van die digitale variant is dat het ook mogelijk is om vooraf te bepalen wie welke informatie kan zien. Dus bij de eerdergenoemde leeftijdscontrole voor het kopen van alcohol zal de verkoper alleen zien dat je '21 of ouder' bent. En verder niets. Dat zorgt dus ook voor extra veiligheid en privacy.” 

Veelzijdig document

Maar voorlopig hebben we dus nog met een fysiek exemplaar van ons rijbewijs te maken. Sinds 26 mei 2018 zijn rijbewijzen overigens al wel voorzien van een chip met een inlogfunctie voor DigiD. Op dit moment wordt die functie nog uitsluitend gebruikt voor een eenmalige controle van de identiteit, maar als de Wet Digitale Overheid op 1 april 2023 in werking treedt, komen er nieuwe diensten beschikbaar als je met je rijbewijs via DigiD inlogt. Organisaties kunnen dan namelijk op een veilige manier zeer privacygevoelige informatie online aanbieden. En wie had gedacht dat het rijbewijs – ooit niet meer dan een roze papiertje – zo’n veelzijdig document zou worden.