Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Expertisecentrum rijbewijzen van de RDW slaapt nooit

In Nederland is het rijbewijs sinds 2005 ook een officieel identiteitsdocument. Vandaar ook dat het rijbewijs van bijna duizelingwekkend veel echtheidskenmerken is voorzien. Een geruststellende gedachte. Maar om identiteitsfraude te voorkomen, moet de RDW constant alert blijven.

Een voelbaar rijbewijsnummer, multiple laser image, een transparant hologram, optische variabele inkt, een uniek nummer dat door een laser op de zijkant van de card is aangebracht en dat alleen met een loep zichtbaar is, een lasergravering in een doorzichtig venster, het Nederlandse volkslied in microtekst, complexe structuren van fijne lijnen en ultraviolet fluorescerende bedrukking. En naast dat alles bevat ons huidige rijbewijs ook nog eens een chip. Dus nee, om een rijbewijs te vervalsen is er wel wat meer nodig dan een kopieerapparaat.

Fraudepogingen signaleren

De meeste criminelen beseffen inmiddels wel dat de uitdaging te groot is om een overtuigende vervalsing van een rijbewijs te maken. “En als er toch pogingen zijn om fraude te plegen dan signaleren we dat en lichten we de autoriteiten in", aldus Bas Timmermans, manager Unit Rijbewijzen. “Wie het nieuws volgt, ziet dat we daar succesvol in zijn.” 

Afwijkende pasfoto

“Dat we fraudepogingen snel signaleren, komt ook omdat wij als RDW het Centraal Rijbewijzenregister beheren, zodat we bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs makkelijk kunnen checken welke pasfoto iemand bij de vorige rijbewijsaanvraag heeft aangeleverd. Dus als je de gegevens van iemand anders en een pasfoto van jezelf gebruikt, komen we daar meteen achter. Omdat we bijna twee miljoen rijbewijzen per jaar afgeven, gebruiken we speciale software om de pasfoto’s te vergelijken.” 

Het rijbewijs is van bijna duizelingwekkend veel echtheidskenmerken voorzien


I

Eeneiige tweeling

“99,9 procent van de aanvragen gaat zonder problemen door", vervolgt Bas. “En bij de aanvragen die de software eruit filtert, gaat een van onze specialisten kijken wat er aan de hand is. Is er misschien sprake van extreme veroudering? Of gaat het om een eeneiige tweeling? Want hoewel de software zeer geavanceerd is, blijft het lastig om in zo’n geval duidelijke verschillen te zien. Dat is dus een bijzondere categorie.” 

Buitenlandse rijbewijzen: grote uitdaging

“Dankzij digitale fotografie wordt de kwaliteit van de foto’s ook steeds beter. Dat maakt de huidige rijbewijzen ook een stuk veiliger", vult behandelingsmedewerker Ellen Heikamp nog aan. “Daarnaast hebben we ook met buitenlandse rijbewijzen te maken. Want als Nederland hebben we met veel landen de afspraak gemaakt dat inwoners van die landen die zich in Nederland vestigen hier de mogelijkheid krijgen om hun rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands exemplaar. Maar als je weet dat bijvoorbeeld in India elk kanton een ander soort rijbewijs uitgeeft en er daardoor meer dan 250 verschillende Indiase rijbewijzen bestaan, dan weet je meteen hoe groot de uitdaging is.”

Bewonderenswaardig

“Gelukkig hebben we hier bij het expertisecentrum Rijbewijzen experts die al tientallen jaren buitenlandse rijbewijzen controleren. Ik zit regelmatig naast zulke experts en ben dan elke keer weer verbaasd hoe snel zij details opmerken die niet kloppen. En als ze twijfelen pakken ze er een loep en documentatie bij. Een vervalst exemplaar pikken ze er altijd verrassend snel uit. Echt bewonderenswaardig.”

(Dit artikel komt uit RDwijzer, een uitgave van de RDW, en is met toestemming overgenomen).

Afbeelding