Afbeelding

‘Kwaliteitsverbetering moet van binnenuit komen, niet van bovenaf’

Algemeen

‘Bij deze wil ik mijn lidmaatschap van het vakblad Rij-instructie opzeggen. Ik vind uw berichtgeving te eenzijdig. Vakblad voor de rijinstructeur. Prima. Spreekbuis van brancheorganisaties en Samen Sterk? Nee bedankt. Met vriendelijke groet, rijschoolhouder xxx.’

Toen de Zeeuwse rijschoolhouder Peter Hanemaaijer in oktober 2020 deze mail schreef aan de redactie, konden hij noch wij bevroeden dat dit het begin zou zijn van een maandelijkse column die tot en met de erstkmende editie in Rij-instructie staat. Het werd een column onder het pseudoniem Dwarsligger. Niet alleen omdat we niet wilden dat Peter in de problemen zou komen door hetgeen hij schreef, maar ook omdat we de branche wilde laten gissen wie er achter Dwarsligger zitt. Deze maand is dus de laatste, hetgeen aanleiding was om Peter wat vragen te stellen over de afgelopen periode.

Voordat je onder de noemer Dwarsligger columns ging schrijven, was je kritisch op de inhoud van Rij-instructie. Je vond de redactie te veel naar het CBR leunen. Vond je het tijd voor een tegengeluid?

“Een tegengeluid? Ja. Dat zeker. Ik vind het vakblad Rij-instructie informatief, inhoudelijk goed. Maar voor mijn gevoel wordt er heel erg vanuit brancheorganisaties, CBR en politiek geschreven. Heel politiek correct hoor. Maar in de praktijk kunnen dingen heel anders worden beleefd of leven er hele andere dingen als wat er wordt voorgespiegeld. En daar mag best wat meer aandacht voor zijn.”

Er is voor gekozen om je naam niet bekend te maken. Hebben collega’s wel op een gegeven doorgehad dat jij achter Dwarsligger zat?