Afbeelding
Foto:

'Fraude is niet het echte probleem bij de theorie'

Op dit moment zijn wij al in de tweede maand van 2023. Dan toch nog een goede gezondheid en succes toegewenst in dit jaar. Gezien alle plannen die er zijn en waar hard aan gewerkt wordt, belooft 2023 een spannend en uitdagend jaar te worden.

Vele commissies en werkgroepen zijn druk doende om het rapport 'Van Rijles naar Rijonderwijs' van Emile Roemer uit te werken en voorstellen voor te bereiden. Zo heeft het CBR de volgende opdrachten van het ministerie:
- het opstellen van nieuwe exameneisen;
- het doen van een marktscan naar een leerlingvolgsysteem;
- voorstellen van nadere eisen aan de bedrijfsvoering van rijscholen;
- ontwikkelen prestatieladder.

Het IBKI heeft als opdracht:
- een leerplan voor rijinstructeurs (praktijk en theorie);
- bevoegdheid IBKI ambtshalve onderzoek vakbekwaamheid;
- doorontwikkelen rijinstructeursregister

Wel is door het ministerie nadrukkelijk gesteld dat de rijschoolbranche hierbij actief betrokken moet worden. 

Vertegenwoordiger van de branche

Minister Harbers heeft in de Tweede Kamer onderstreept dat voor hem onze koepel de vertegenwoordiger is van de branche. Dit betekent een heel druk 2023 met veel overleg vanuit de koepel. Wij zullen alle kennis die er is inbrengen met veel mensen om de belangen van de branche te behartigen. Dit over het interessante jaar 2023.

Nu nog over de waan van de dag. In mijn eerste column schreef ik over de onrust in december. Echter, januari begon ook met een echte knaller, namelijk het theorie-examen. Totaal onverwacht kwamen begin januari het NOS journaal van 20.00 uur (primetime) en de dag daarna Op1 met uitgebreide interviews met Alexander Pechtold over fraude bij het theorie-examen. Beelden van attributen die bij fraude werden gebruikt werden in beeld gebracht. Tevens beelden van rijdende lesauto’s. Trots werd toegevoegd dat er 1 à 2 gevallen werden betrapt per week. 2 per week is 100 op zoveel examens in een jaar waar de teller 1.000.000 theorie-examens aantikte? 

We weten dat er heel veel fout zit bij het theoriegebeuren, maar deze uitzendingen gaven toch het onprettige gevoel dat het CBR haar straatje aan het schoonvegen was. Die indruk werd nog versterkt door de vragen die ik kreeg zoals: 'Werk jij voor die b……?' In ons januari-overleg met het CBR hebben wij over deze tv-uitzendingen gesproken en kwamen wij tot de gezamenlijke conclusie dat het getoonde item NIET het echte probleem is van de theorie.

Daarbij kun je denken aan
- het extreem lage slagingspercentage;
- de normering;
- het taalgebruik, enz.

De koepel heeft voorgesteld om een nieuwe overlegstructuur op te tuigen. Het CBR is daarmee akkoord gegaan en zo komt er een werkgroep die een voorstel zal maken over hoe de problemen met de theorie het beste kunnen worden aangepakt.
Dat er iets moet gebeuren is allang duidelijk en wij zijn benieuwd of dit leidt tot een structurele aanpak ter verbetering van het kennis- en kundeniveau dat de toekomstige bestuurder in alle opzichten echt rijvaardig maakt.
In de column in maart zal ik als hoofdthema de 'prestatieladder' bespreken. Een van de meest moeilijke vraagstukken van de branche: hoe krijgen wij op vrijwillige of zelfs gedwongen wijze de kwaliteit van de circa 8237 rijscholen omhoog?