Vierde Rijbewijsrichtlijn

De Europese Commissie wil in 2023 een nieuwe rijbewijsrichtlijn invoeren. Hierin staan onder andere zaken dat het maximale gewicht dat een B-voertuig mag wegen verhoogd wordt van 3500 kg naar 4250 kg (nu in NL enkel voor volledig elektrische voertuigen), dat het C-rijbewijs vanaf 18 jaar gehaald mag worden ook als men geen beroepschauffeur gaat worden, dat het rijbewijs digitaal gaat worden en wellicht kom er een verandering voor de A-categorie. Veel van dit soort zaken zijn in Duitsland anders geregeld dan bij ons en in de voorstellen zien we veel van deze invloeden terug.
We krijgen hier vragen over van leden hoe dat nu zit. Bijvoorbeeld: is het C1-rijbewijs dan nog wel nodig aangezien veel camperaars dit rijbewijs halen, juist voor die extra kilo’s aan laadvermogen. Eerlijk is eerlijk: als deze richtlijnen doorgevoerd worden, zal een groot deel van de C1-opleidingen komen te vervallen. En natuurlijk is men benieuwd wat de andere richtlijnen voor ons gaan betekenen.
Zoals vaker bij dit soort zaken gaan geruchten rondzingen en worden zaken voor waarheid aangenomen. Ook over de invoering wordt al beweerd dat het echt dit jaar al ingaat. Ik wil u erop wijzen dat er steeds wordt gesproken over 'kan' en 'mogelijk' oftewel, er is nog niets besloten. Vooralsnog wordt de soep niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt.

Er zal eerst een concreet voorstel moeten komen hoe de implementatie eruit gaat zien, daarna zal er een onderhandelingsproces komen in de Europese raad en niemand weet wat daar precies uit gaat komen. Wat we wel weten is dat dit soort processen vaak veel tijd in beslag nemen en voordat we het weten zijn we zo een aantal jaren verder. Dus veranderingen in 2023 die al doorgevoerd worden, lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.
Uiteraard is het natuurlijk wel bijzonder aan te raden om deze ontwikkelingen te blijven volgen, zeker als men investeringen gaat doen die wellicht straks door het aanpassen van de regels minder gaan renderen dan vooraf gedacht.
Eind januari hadden we onze ALV, waarover u hiernaast iets kunt lezen, maar ik wil graag van de gelegenheid gebruikmaken om de overige bestuursleden in het zonnetje te zetten en hun te bedanken voor hun tomeloze inzet voor de VRB. We hebben een prachtig team dat zich met veel energie inzet voor de branche en voor de leden. Met een dergelijk mooi team ga ik vol vertrouwen mijn nieuwe termijn van 3 jaar in als voorzitter.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB