Opfriscursus Back on the Bike bij 100 BOVAG-rijscholen


Nederland telt naar schatting zo’n 750.000 mensen die wel een motorrijbewijs hebben, maar geen eigen motorfiets. Een aanzienlijk deel daarvan rijdt überhaupt maar sporadisch of zou graag weer op de motor willen stappen en heeft oren naar een opfriscursus. BOVAG ontwikkelde daarom ‘Back on the Bike’ en inmiddels bieden zo’n 100 BOVAG-rijscholen deze al aan.

Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat een derde van de Nederlandse motorrijders interesse heeft in een opfriscursus. BOVAG Back on the Bike besteedt aandacht aan de praktijk en de theorie van het motorrijden, inclusief het inschatten van risico’s en de plaats op de weg. Ter voorbereiding op het motorrijden oefent de cursist de belangrijkste manoeuvres en bijzondere verrichtingen, zoals het sturen van de motor op lage snelheid, bochten, remmen en uitwijken naar links en rechts. Ook maakt de cursist samen met de instructeur weer een rit op de openbare weg. BOVAG heeft voor deelnemende rijscholen een toolkit ontwikkeld, inclusief een draaiboek voor de cursus, die een of twee dagdelen in beslag neemt. Tijdens de aanstaande Motorbeurs Utrecht zal BOVAG veel aandacht besteden aan deze opfriscursus. Via de website bovag.nl kunnen consumenten raadplegen welke BOVAG-rijscholen Back on the Bike aanbieden; geïnteresseerde BOVAG-leden kunnen zich aanmelden via rijscholen@bovag.nl.

BOVAG-korting bij Ford gegarandeerd tot eind februari

Ford Nederland is Partner in Business van BOVAG Rijscholen, waardoor leden korting krijgen op de aanschaf van nieuwe lesauto’s. Tot en met 28 februari 2023 is de korting gegarandeerd zoals die in 2022 was. Ford is momenteel het verkoopsysteem aan het aanpassen en het is nog niet zeker of de kortingen ook na februari van kracht zullen zijn. Zodra de nieuwe condities bekend zijn worden BOVAG-leden geïnformeerd.

Mag uw lesvoertuig in 2025 de stad nog in?

Tientallen gemeenten stellen vanaf 2025 een zogeheten zero-emissiezone (ZE-zone) in, waar alleen nog volledig uitstootvrije (lees: elektrische) bestel- en vrachtauto’s welkom zijn. De nieuwe regels gelden in principe ook voor lesvoertuigen.

Controleer op de website opwegnaarzes.nl of zo’n zone uw werkgebied vormt. Belangrijk om te weten is dat de ZE-zone pas mag worden ingevoerd als dit vier kalenderjaren ervoor al bekend is gemaakt. Er zijn ontheffingen mogelijk voor bedrijven die in hun bedrijfsvoering belemmerd worden en het is raadzaam hier vroegtijdig het gesprek met uw gemeente over aan te gaan. In de ZE-zone gelden in de eerste jaren overgangsregels voor verschillende voertuigen. Controleer daarom op de website aan de hand van uw kenteken(s) welke criteria gelden. Mogelijk moet u uw voertuigen eerder vervangen dan u van plan was.