Safety first

Verkeersveiligheid staat bij BOVAG hoog in het vaandel: bij de gehele vereniging in het algemeen en bij de afdeling Rijscholen uiteraard in het bijzonder. Zo werkt BOVAG overkoepelend in de verkeersveiligheidscoalitie samen met onder andere de ANWB, RAI Vereniging en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), in de ADAS-coalitie wordt gewerkt aan standaardisatie, harmonisatie en bevordering van rijhulpsystemen en wordt het programma MONO-zakelijk actief uitgedragen. De noodzaak voor meer aandacht rondom het thema Verkeersveiligheid blijkt maar weer eens uit de zorgelijke ontwikkeling van de ongevallencijfers. De laatste jaren zien we helaas geen dalende, maar juist een stijgende lijn in de aantallen verkeersslachtoffers.

BOVAG Rijscholen draagt zijn steentje bij, zet hoog in en maakt van het opleiden tot veilige verkeersdeelnemer een topprioriteit. Dat doen we al sinds jaar en dag met bijvoorbeeld de speciale BOVAG Caravantraining en met de rijvaardigheidstraining voor camperaars, die we samen met de Nederlandse Kampeerauto Club hebben ontwikkeld. Sinds kort besteden we extra aandacht aan heropstappers op de motorfiets middels de opfriscursus BOVAG Back on the Bike. Intussen zijn er al een kleine 100 aangesloten rijscholen die deze cursus hebben omarmd. Zij maken gebruik van de ‘tools’ die BOVAG hen aanreikt om motorrijbewijsbezitters na een lange periode van inactiviteit met voldoende vertrouwen en inzicht weer de weg op te laten gaan.

Ook de speciale Rijinstructeursdag van 13 februari staat volledig in het teken van verkeersveiligheid met WRM-bijscholing die is afgestemd op de 10 meest gemaakte fouten bij het praktijkexamen. Veel daarvan zijn overigens identiek aan de meestvoorkomende oorzaken van verkeersongevallen, dus daar valt zeer zeker winst te behalen. Het draagvlak voor deze dag is zeer groot onder de BOVAG-leden, getuige de 90 beschikbare plekken die binnen no time volgeboekt waren. In de loop van dit jaar zullen we nog meer van zulke bijscholingen plannen. Ik zie het als mijn primaire taak én die van de gehele rijscholenbranche om dit onderwerp bovenaan ieders prioriteitenlijst te zetten. Doet u mee?

Arno Smits,
voorzitter BOVAG Rijscholen