Branche vertoeft in niemandsland

De laatste ledenvergadering van de VRB stond onder andere in het teken van rijlessen in een elektrische auto. Dat is logisch, want het platform Les Elektrisch is een van de partners van de VRB en dus is het niet zo gek dat Flip Oude Weernink van Les Elektrisch een promopraatje mocht houden.

Het doel van Les Elektrisch is, de naam geeft het al aan, ervoor te zorgen dat meer rijschoolondernemers overstappen op een elektrische lesauto. Dat zijn er namelijk nog niet veel: volgens Les Elektrisch iets meer dan honderd. Dit zijn over het algemeen grote rijscholen die een of meerdere auto's voor lessen met een automatische versnellingsbak inzetten. Alleen dan is het economisch rendabel.

Op de site lezen we ook dit: 'Net als voor veel andere Nederlanders is het voor rijscholen nog een woud van onterechte vooroordelen en aannames met betrekking tot elektrisch rijden. De praktijk wijst vrij resoluut de positieve kant uit, toch durven nog veel mensen de stap niet te nemen. Voor rijschoolhouders is dat niet anders.' Door deze toonzetting ben je geneigd te denken dat je een wel heel domme rijschoolhouder bent als je nu niet overstapt op een elektrische lesauto.

Dit is niet aan de orde. Rijschoolondernemers durven best - daar zijn het ondernemers voor - maar het zijn de feiten die de rijschoolbranche parten spelen. Zo was er recent een onderzoek van auto-importeur DAS dat leert dat elektrisch rijden lang niet altijd de goedkoopste oplossing is. En niet duurzaam, maar goedkoop in de zin van 'economisch het meest rendabel' is waar ondernemers nu eenmaal naar kijken.

Los hiervan zit de branche nog steeds met de automaatcode opgescheept. Er zijn voor- en tegenstanders om deze af te schaffen, maar feit is dat deze nog steeds bestaat. En áls de afschaffing al wordt aangekondigd in de Vierde Europese rijbewijsrichtlijn dan zijn we jaren verder voordat afschaffing een feit is. Inmiddels gaan de ontwikkelingen richting volledige elektrificatie van het wagenpark door. Leasemaatschappijen bijvoorbeeld mogen vanaf 2025 alleen nog zakelijke auto's aanbieden die honderd procent elektrisch zijn. Je ziet nu al berichten op de sociale media verschijnen van rijschoolondernemers die een nieuwe lesauto moeten aanschaffen, maar die niet weten waar ze aan toe zijn.

Onzekerheid is troef en dat is wel het laatste dat een ondernemer kan gebruiken. De branche zit in een niemandsland en wil daar graag uit, maar kan dat niet alleen. De branche heeft dringend 'een kontje' nodig van de politiek, want een auto is nu eenmaal onmisbaar voor een rijinstructeur. Als de politiek het belangrijk vindt dat leerlingen kennismaken met de elektrische auto, dan moeten ze niet op hun handen blijven zitten, maar in actie komen.