Afbeelding

Geanimeerde ledenvergadering VRB

Bij de ledenvergadering van de VRB eind januari werd het podium onder andere bezet door autocoureur Tom Coronel en Alexander Pechtold en Jos Vaessen, huidig en voormalig algemeen directeur bij het CBR. Het waren leuke, maar ook leerzame gesprekken.

Tom Coronel is net als zijn tweelingbroer Tim nogal een baasje. Beiden zijn van professie coureur, maar ook zakelijk zijn ze behendig. Zo is Coronel Karting in Huizen al jaren een begrip, eerder verdienden de Coronels geld met een aantal websites voor onder andere wit- en bruingoed, ze racen, rijden elk jaar de Dakar rally en schuiven waar mogelijk aan om daar iets over te vertellen. Alsof het niet druk genoeg is, juinen ze elkaar ook de hele dag op, want competitie is het woord dat beiden hoog in het vaandel hebben. Het praatje van Tim was leuk en onderhoudend en als de ondernemers er al iets van hebben opgestoken, dan is het dat je altijd je doelen moet najagen. In het leven van Tim en Tom is alles wat ze verzinnen mogelijk, en dat is een mooie les.

Jos en Alexander

Tom vertelde zijn verhaal ter afsluiting van het openbare deel van de vergadering. Daarbij was voor het eerst een setting gekozen waarbij standhouders (de partners van de VRB) de zaal omringden en waar de mensen achter de stand een kort verhaal konden houden. Een van de sprekers was Flip Oude Weernink van Les Elektrisch (zie ook het hoofdredactioneel commentaar op pagina 3).
Tijdens het besloten deel namen onder anderen Alexander Pechtold en Jos Vaessen gezamenlijk het woord. Hun verhaal ging onder andere over het belang van de koepel. En dat deze koepel steeds belangrijker wordt, blijkt onder meer uit de column van Jos Vaessen in deze Rij-instructie.

Fietsers zijn aangeschoten wild in het verkeer

Ruim een derde van de verkeersdoden en ruim twee derde van de ernstig verkeersgewonden in Nederland zijn fietsers. Het overlijdensrisico van fietsers (het aantal verkeersdoden per afgelegde afstand) is ruim acht keer zo hoog als dat van automobilisten, maar ruim drie keer zo laag als dat van gemotoriseerde tweewielers. Bijna drie kwart van de dodelijke fietsslachtoffers en ruim de helft van de ernstiggewonde fietsers valt onder mensen van 60 jaar en ouder.

Dit blijkt uit een factsheet van de SWOV. Fietsongevallen zijn veelal het gevolg van een combinatie van voertuig-, weg- en gedragsfactoren. De fiets is een balansvoertuig waardoor fietsers snel hun evenwicht kunnen verliezen, bijvoorbeeld bij het op- en afstappen of bij een oneffen wegdek. Obstakels in de weg en te smalle of gladde fietspaden zijn infrastructurele kenmerken die tot ongevallen kunnen leiden. Het gedrag van fietsers, zoals het fietsen onder invloed, door rood rijden, appen tijdens het fietsen, en het rijden zonder deugdelijke verlichting, kan bijdragen aan het ontstaan van een ongeval. Maar ook het gedrag van de andere verkeersdeelnemers speelt een rol bij het ontstaan van een ongeval.

Geen bescherming

Een fietser heeft geen bescherming bij een botsing of val, in tegenstelling tot inzittenden van een auto (kooiconstructie en airbags). Daarom zijn fietsers kwetsbare verkeersdeelnemers. Fietsers kunnen zichzelf beschermen door het dragen van een fietshelm. Een fietshelm kan ernstig hersenletsel bij een ongeval in belangrijke mate voorkomen. Maatregelen om de veiligheid van fietsers te verbeteren zijn het in tijd en ruimte scheiden van fietsers van het veel zwaardere en sneller rijdend gemotoriseerde verkeer, het stabieler maken van de fiets door een extra wiel of automatische stuurcorrectie, en het toepassen van geavanceerde veiligheidssystemen bij (vracht)auto’s.

Bijtelling elektrische auto's wordt afgebouwd; sentiment rond elektrisch verandert

De bijtelling op elektrische auto’s is met 16 procent dit jaar nog gelijk aan de bijtelling van dit jaar, maar het plafond waarover men de verlaagde bijtelling betaalt, is verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. Vanaf 2026 is het fiscale voordeel helemaal verdwenen als de bijtelling voor elektrische auto’s, hybrides en conventionele verbrandingsmotoren gelijk aan elkaar is met 22 procent.

De huidige bijtelling op elektrische auto’s zorgt dat een deel van de leaserijders hierdoor twijfelt om elektrisch te (blijven) rijden, zo blijkt uit gegevens van RAI Voorrang. Vorig jaar gaf 18 procent van alle respondenten aan de bijtelling nog een stimulans te vinden om een elektrische auto boven een reguliere brandstof auto te kiezen. Dit is nu iets minder, namelijk 15 procent.

Steeds meer auto's gestolen

Het aantal personen­auto’s dat vorig jaar onvrijwillig van eigenaar wisselde, is vorig jaar volgens RAI Vereniging met 11 procent gestegen tot 5.973. Hiervan werd 45 procent teruggevonden. De diefstal van lichte bedrijfs­wagens nam met 23 procent toe tot 1.394 eenheden. Met 5.973 stuks ligt het aantal gestolen personen­auto’s overigens nog wel lager dan in 2019, het jaar voor corona uitbrak. Toen werden er namelijk 7.107 voertuig­en gestolen.

Terugvind­percentage 45

Personen­auto's van 3, 4 en 5 jaar oud blijken volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuig­criminaliteit (LIV) bij het dievengilde het meest in trek en zijn goed voor 27 procent van de diefstallen. De diefstal van personen­auto's tot 3 jaar oud daalde met 8 procent. Personen­auto's van 20 jaar en ouder laten een opvallende diefstalstijging zien van 18 procent. Het terugvind­percentage is bij personen­auto's met 45 gelijk gebleven aan dat van 2021. De eerste 24 uur is de kans op terugvinden het hoogst (16%), na één maand is dit nog maar 7,6 procent.

Cybercriminaliteit

Het tegengaan van voertuig­diefstal is naar het oordeel van het LIV een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel fabrikanten en verzekeraars als van eigenaren. Uit recent Amerikaans onderzoek zou blijken dat meerdere merken eenvoudig te hacken zijn. Er ligt dus een eerste belangrijke rol bij fabrikanten om hun voertuig­en beter te beschermen tegen cybercriminaliteit, zegt manager LIV Rudi Welling. "‘Bij diefstalbeveiliging is de focus veelal gericht op jonge voertuig­en, maar er is zeker winst te behalen bij het beveiligen van oudere voertuig­en. Die zijn vaak geheel niet voorzien van enige beveiliging en geven criminelen vrij spel. Preventie is en blijft het belangrijkste middel tegen diefstal. Een beveiligings­systeem met het Keurmerk CCV Voertuig­beveiliging bij jonge, maar zeker ook bij oudere en historische voertuig­en blijft onze eerste aanbeveling."

Scooter verduurzaamt het snelst

Uit de verkoopanalyse van RAI Vereniging (Rijwiel- en Automobielindustrie) over 2022 blijkt dat de scooter het snelst verduurzaamt van alle voertuig­en. In de afgelopen twee jaar is het aandeel elektrische brom- en snorfietsen in de nieuwverkoop meer dan verdubbeld naar de helft van de totale verkoop. In 2020 lag dit aandeel nog rond de 20%. Vorig jaar was dit aandeel onder bromfietsen maar liefst 45% en onder snorfietsen zelfs 48%.

Hiermee ligt de elektrificatie van de scootermarkt ver voor op de markt van personen­auto’s, bestel­auto’s en motorfietsen. Zo is het aandeel volledig elektrisch bij de nieuwverkoop van auto’s gemiddeld 23%. Sectiemanager RAI Vereniging Scooters Martijn van Eikenhorst: “De verwachting is dat de elektrificatie nog verder toeneemt de komende jaren.” 

Helmplicht

Door de helmplicht voor snorfietsen met ingang van 2023 nam de verkoop van snorfietsen sterk af, de verkoop daalde met acht procentpunt van 21% naar 13%.
De verkoop van scooters in de zakelijke markt daalde vorig jaar licht ten opzichte van 2021: het marktaandeel ging van 20% naar 18%. Het marktaandeel van de zakelijke markt in de verkoop van bromfietsen steeg licht van 18% naar 22%. In de zakelijke markt worden bijna alleen nog maar elektrische scooters verkocht. In 2022 steeg het aandeel van de elektrische scooters in deze markt naar 89%.


Afbeelding
Afbeelding