Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Dit zijn de grootste rijscholen
in categorieën A, C en D

Vorige editie publiceerden we de gegevens over de vijftig grootste rijscholen (criterium is meer dan honderd examens) op basis van het aantal eerste B-examens, met hun slagingspercentages. In februari gaan wij er een gewoonte van maken om ook de resultaten over de A-, C- en D-categorie te publiceren, want die zijn per slot van rekening wel minder in aantal, maar voor de branche net zo belangrijk.

Categorie A

Er zijn 963 rijscholen in Nederland die A-examens afnemen. Dat is ten opzichte van de data van het jaar ervoor (vergeleken wordt de periode 1 oktober tot en met 30 september) een daling met 3 procent. Van die 963 nemen er 210 meer dan 50 examens op jaarbasis af en 66 doen meer dan 100 A-examens. Hierbij valt op dat zowel het aantal rijscholen met meer dan 50 examens als met meer dan 100 examens afneemt, in beide gevallen met 27 procent. De A-markt is dus blijkbaar aan het verbrokkelen.

Bruinsma Verkeersopleidingen is met 734 afgenomen A-examens in deze periode verreweg de grootste A-aanbieder in ons land. 1-2 Ride ziet hier met 410 ruim achter. ANWB Rijopleidingen en Osseforth Opleidingen strijden op plek 3 en 4, waarbij de ARO in deze genoemde periode iets op Osseforth voor ligt: 338, respectievelijk 323. Verkeersschool BrĂ¼nen maakt met 295 afgenomen A-examens de top 5 vol.

Categorie C

In de C-categorie zijn 174 aanbieders, waarvan er 43 meer dan 100 examens bij het CBR afnemen. In deze categorie is Rijschool West-Friesland met 316 afgenomen examens de grootste speler in de markt. Op plek 2 staat Van Buuren Opleidingen met 305 examens en het ereschavot wordt afgerond met Blom Beroepsopleidingen dat goed is voor 297 afgenomen C-examens. Dek Opleidingen (275) en Verkeersschool Wierks (260) maken in deze categorie de top 5 vol.

'Categorie D tobt al jarenlang met het vinden van mensen die de rijopleiding tot buschauffeur willen volgen'

Verkeerschool Hoek Bouma heeft bij het criterium meer dan 100 afgenomen C-examens met 86 procent het hoogste slagingspercentage. Hoek Bouma haalt dat resultaat met 215 examens. Folkers Rijopleidingen zit aan de 85 procent bij 103 afgenomen examens, Verkeersschool J. Dam is goed voor 85 procent geslaagden bij 119 examens en 83 procent geslaagden haalt Verkeersschool Kees van Iersel bij 103 afgenomen examens.

Categorie D

Categorie D tobt al jarenlang met het vinden van mensen die de rijopleiding tot buschauffeur willen volgen. Dat blijkt uit de cijfers. ConneXXion Nederland en E&R Opleidingen zijn de enige twee spelers in de markt die meer dan 100 examens afnemen: 111 om 101. Oosterpoort Opleidingen en Verkeersschool Keijbeck staan op de plekken 3 en 4, met elk 45 D-examens. In totaal zijn er in deze makt 87 aanbieders, waarvan er 36 minimaal 10 D-examens op jaarbasis afnemen.