'Was vroeger alles beter?
Nee. Maar het TOP reserverings-
systeem wel'

Het is weer zover. Het jaar 2023 is nog maar net begonnen en de eerste van mijn goede voornemens is al gesneuveld. Ik had mijzelf voorgenomen om dit jaar meer controle over mijn agenda te houden. Helaas. Het is niet gelukt. Mijn agenda kookt alweer aan alle kanten over en ik werk mij zelf een slag in de rondte om alles voor elkaar te krijgen. Nee verkopen is toch een van mijn minder sterke kanten. Ik denk dat dit voor heel veel opleiders wel herkenbaar is.

Nadelen heeft het wel. Behalve de aanslag op mijn vrije tijd wordt het ook lastiger om kwaliteit te blijven leveren. De aandacht moet worden verdeeld over veel meer leerlingen en dan vergeet je toch sneller wat. Maar ook de doorstroming gaat verloren. Leerlingen blijven langer hangen. Deels door mijn drukke agenda maar ook deels doordat ze blijven hangen in theorie, gezondheidsverklaring, en machtigingen. Het is allemaal niet makkelijker geworden. En een slechte doorstroming gaat helaas ten koste van de kwaliteit.

Hoe kunnen we dit oplossen. In de eerste plaats minder leerlingen aannemen natuurlijk. Toch denk ik dat er meer te verbeteren valt. Het hele proces van opleiden, reservering en examentraject zou veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd. 

Was vroeger alles beter? Nee. Maar het TOP reserveringssysteem wel. Ik had kandidaten. Ik kocht blokken. De kandidaten die er klaar voor waren plande ik in. De kandidaten die het nog niet beheersten schoof ik door naar achteren. En blokken die ik over had? Die zette ik in de etalage. Meestal waren die in no time weg. Nog nooit had ik zo’n hoog slagingspercentage.

Hoe is het nu? Nu moet ik een kandidaat reserveren op goed geluk. Annuleringsmogelijkheden zijn er nauwelijks. Is mijn kandidaat er op het moment van de examendatum niet klaar voor of heeft deze er met de pet naar gegooid dan is het pech gehad. Kandidaten naar een vroegere datum verplaatsen kan wel. Naar een latere datum niet. Ik merk dat er bij het CBR regelmatig capaciteit verloren gaat doordat er niet efficiënt gepland wordt. Capaciteit wordt vaak veel te laat ingezet, waardoor deze niet benut wordt. Dit kan en moet veel beter. De ruimte waarin wij moeten werken en reserveren is veel te beperkt geworden. Als het CBR wil dat wij maatwerk leveren dan moet het CBR niet de handvatten daarvoor afpakken.

Graag wil ik het CBR oproepen hier eens serieus naar te kijken. Ga in overleg met de branche eens bekijken hoe reservering en opleidingstraject op elkaar kunnen worden afgestemd. Een vloeiende opleiding is namelijk een basis voor goede resultaten. En nee, beste Alexander, een reserveringssysteem en wachttijden zijn geen wapens om meer kwaliteit te genereren. Als je de doorstroming belemmert holt de kwaliteit namelijk achteruit. Die 10 wekenmaatregel moet er zo snel mogelijk af. 

2023. Ik ga mijn best doen om mijn agenda weer op orde te krijgen. Laat 2023 nu ook eens het jaar worden waarin opleider en CBR gaan samenwerken.  Dat rottige gedrag van elkaar tegenwerken en naar elkaar wijzen mag nu weleens stoppen. De instructeur leidt op. Het CBR examineert. That's it!  En samen moeten we gaan kijken hoe we dat proces zo vloeiend mogelijk kunnen laten verlopen.

Zo. Ik heb gezegd. Maar ik heb ook nog ander nieuws. Na deze bijdrage nog één column van mij als dwarsligger in de uitgave van maart. Daarna gaat deze rubriek helaas stoppen. Hoewel, ik vermoed dat sommige lezers de kritische en scherpe pen van mij als dwarsligger niet zullen missen. Heb je mijn columns met plezier gelezen of heb je jezelf juist groen en geel geërgerd? Laat het me weten. Stuur een mail naar deschrijver@zeelandnet.nl. Antwoord volgt.