Geloof niet alles wat je leest

Dat motorrijders bij verkeerslichten niet meer tussen de rijen door zouden mogen, verbaasde me. Ik vroeg mij af waarop dit was gebaseerd. Sinds 1991 wordt het immers gedoogd. Niet op basis van wetgeving, maar met spelregels in een door de belangrijkste organisaties op het gebied van verkeersveiligheid ondersteunde gedragscode.
Toen ik mij erin verdiepte snapte ik dat de bekeuring terecht was. Maar de advocaat van de overtreder misbruikte de gedragscode om een foutieve verkeersmanoeuvre te rechtvaardigen en de media ging ermee aan de haal. De media schotelen een interpretatie voor die niet klopt met de uitspraak. De boete was voor de motorrijder die via een rijstrook voor een andere richting naar voren rijdt, waarna die rijstrook niet gevolgd wordt op het kruispunt zelf.
De strafbare gedraging is volgens het Gerechtshof in Leeuwarden een overtreding van artikel 62 in verbinding met artikel 78, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Kort gezegd: bestuurders die de rijbaan volgen zijn verplicht op een kruispunt de richting te volgen die de voorsorteerstrook waarop zij zich bevinden aangeeft. En de betrokken motorrijder reed rechtdoor over een linksafpijlvak. Of je nou auto rijdt of motor, dát is verboden.
Navraag bij een bron, te weten Harry Beugelink die in het Motorplatform betrokken was bij de totstandkoming van deze gedragscode, bevestigt dat. Ook hij zich kan vinden in de rechterlijke uitspraak. Hij is het met me eens dat de gedragscode hierbij is misbruikt. Ook Arjan Everink bevestigt namens de KNMV dat deze uitspraak geen betrekking had op de 'filegedragscode voor motorrijders'. Een verplichte rijrichting moet altijd worden gevolgd. Motorrijders die bij een verkeerslicht naar voren rijden om als eerste weg te kunnen rijden, zijn volgens de rechter in een bepaald aantal gevallen strafbaar, zo blijkt uit een rechterlijke uitspraak die door de KNMV wordt aangehaald. Hierbij ging een motorrijder links om het wachtende verkeer heen. Het ging niet over de situatie dat tussen twee rechtdoorrijstroken in gereden wordt, aldus Everink.

In de gedragscode lees ik waar motorrijders niet mogen rijden: de vlucht-, redresseer- of doelgroepenstrook, het verdrijvingsvlak en puntstuk en hoe men zich gedraagt op ‘snelwegen’ met meer dan twee rijstroken. Nu komt het begrip snelwegen in wetgeving niet voor. Wel autosnelweg. In de wegcategorisering is dat tegenwoordig een stroomweg. Als we het over stroomwegen hebben hoort daar ook de autoweg bij. Hier wordt eveneens 100 km/u gereden. Bij gelijkvloerse kruisingen worden de voorrang en het voor laten gaan bovendien geregeld door verkeerslichten, met filevorming als gevolg.

Files kosten ons veel tijd en ze worden alleen maar langer wanneer ook motorrijders in de rij aansluiten of nog erger, ook voor de auto zouden kiezen. Elke motor meer is een personenauto minder. Maar zonder kreukelzones, bumpers en airbags is een achter een rij auto’s opgestelde motorrijder zeer kwetsbaar. Het gevaar dat de motorrijder bij een kop-staartbotsing de spreekwoordelijke hamburger in het broodje wordt is dus reëel. De dikke veiligheidskleding zonder airco zorgt bovendien voor oververhitting, wat ook geldt voor de motorfiets zelf.

Ook zijn ze relatief slecht zichtbaar voor automobilisten die bovendien de snelheid van de motorrijder slecht inschatten. Sommigen vinden misschien dat motorrijders met een noodgang tussen de rijen doorscheuren. En dat het daarom verboden zou moeten zijn. Natuurlijk zijn er roekeloze motorrijders die alle regels aan de motorlaars lappen. Net zoals er ook automobilisten zijn met de aandachtspanne van een fruitvlieg en het inzicht van een garnaal.
Laten we het met elkaar dus gewoon veilig houden. Door motorrijders ruimte en aandacht te geven, profiteren automobilisten ook.
Ik vermoed dat veilig gedrag door geen enkele diender zal worden bekeurd.