Afbeelding
Foto: Rij-instructie

‘Belangrijk: tijdens rijopleiding aandacht voor veilig en sociaal weggedrag’

Algemeen

Wanneer er specifiek naar de doelgroep jonge beginnende bestuurders gekeken wordt, is het van belang dat er, direct wanneer de jongeren starten met autorijden tijdens de rijopleiding, aandacht wordt besteed aan veilig en sociaal rijgedrag. Dit staat in ‘Jongeren en normoverschrijdend gedrag in het verkeer’ van TeamAlert.
Normoverschrijdend gedrag in het verkeer houdt in dat iemand de geschreven of ongeschreven regels die gelden in het verkeer breekt. TeamAlert deed onderzoek naar wat jonge automobilisten beweegt om telkens maar weer de regels aan de laars te lappen en wat er aan te doen is, zo dat al het geval is.

Wat is normoverschrijdend gedrag in het verkeer?

Normoverschrijdend gedrag in het verkeer houdt dus in dat iemand de geschreven of ongeschreven regels die gelden in het verkeer overschrijdt. Dit kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er normoverschrijders die omschreven kunnen worden als snelheidsovertreders, overtreders onder invloed van alcohol of drugs of over het algemeen riskante en agressieve overtreders.
Specifieke vormen van normoverschrijdend gedrag in het verkeer zijn verkeersagressie en verkeerswoede. Verkeersagressie wordt omschreven als ‘gedrag dat er opzettelijk op gericht is een andere verkeersdeelnemer emotioneel of fysiek schade toe te brengen’. Hierbij kan gedacht worden aan schreeuwen of handgebaren maken, bumper..