Het CBR aan de Naritaweg in Amsterdam
Het CBR aan de Naritaweg in Amsterdam Foto: Hans Peijs

Schrijver Oek de Jong stapt op 66-jarige leeftijd de wondere wereld van het rijbewijs binnen

Algemeen

Decennialang kon de gelouterde en gelauwerde schrijver Oek de Jong (van 1952) leven zonder rijbewijs. Hij heeft de kaap van 60 levensjaren al ruimschoots genomen als hij toch besluit zijn rijbewijs te willen halen. En omdat hij in Amsterdam woont, gaat dit plaatsvinden in de drukste stad van het land. Zijn boek ‘Man zonder rijbewijs’ gaat over zijn leven zonder rijbewijs, de vraag hoe dat zo gekomen is, en gaat ook over rijlessen en het CBR, en dat dan dus door de ogen van een man op leeftijd.

“In de stad hoef je geen auto te rijden. Een rijbewijs halen is iets dat je doet als twintiger, daarna verdwijnt die behoefte achter de horizon.”
“Mijn vrouw en ik hebben een huisje in Frankrijk op een afgelegen plek. Zij kreeg een ongeluk en belandde in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, 50 kilometer verderop. Voor het vervoer was ik afhankelijk van vrienden, dat wilde ik niet nog een keer meemaken.”

Deze citaten in een interview van Oek de Jong met Robert Vuijsje in Het Parool verklaren waarom De Jong nooit een rijbewijs had gehaald, maar uiteindelijk toch besluit ervoor te gaan. De reden om niet als twintiger het rijbewijs te halen, komt door een ongeval op zijn 17de waar hij achter het stuur zit en met zijn moeder naast hem bijna een ong..