Afbeelding
Foto:

We hebben de auto gewoon nodig

Algemeen

Even was er de hoop dat het filespook verjaagd zou zijn als gevolg van het thuiswerken dat door corona is ingezet. Maar niets is minder waar: de dagelijkse files zijn het afgelopen jaar weer teruggekeerd. De filezwaarte (lengte x duur van de files) in de maanden april t/m december in 2022 was nog maar 12 procent lager dan in diezelfde periode in het pre-coronajaar 2019, concludeert de ANWB op basis van de filecijfers. Uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt bovendien dat het openbaar vervoer waar zo zwaar op wordt ingezet voor veel Nederlanders helemaal geen alternatief is. We blijven de auto nodig hebben en voor de rijscholenbranche is dat een geruststellende gedachte.

Sinds de afschaffing van de coronamaatregelen eind maart zijn de ochtend- en de avondspits weer druk vanwege de toename van het woon-werkverkeer. Vooral op dinsdag en donderdag. Op nummer één staat de spits van donderdagavond 3 november. Vanwege buien liep de fileteller op tot 1.227 kilometer, zo laat de ANWB weten.

Verschuivingen

Wel zijn er verschuivingen in het reisgedrag. Het woon-werkverkeer verspreidt zich tijdens de ochtendspits bijvoorbeeld meer in vergelijking met 2019. Zo ziet de ANWB in de vroege ochtenduren veel minder files en is het hoogtepunt van de spits verschoven van 08.00 uur naar 08.30 uur. De dinsdag en donderdag waren al de drukste dagen, maar die worden alleen maar drukker. Daarentegen is de filezwaarte op m..