Een nieuw jaar voor de boeg!

Ik wil graag beginnen met het uitbrengen van de beste wensen en dat het een mooi, rustig maar bovenal gezond jaar mag worden voor iedereen.
Waar van mij echt een ommekeer in mag komen, zijn de ongevallencijfers. Hierin is helaas een stijgende trend te zien. Veel van deze ongevallen zijn te wijten aan rijden onder invloed, vaak ook door jongere bestuurders. Voor een aantal mensen is kennelijk het genot van drank, drugs en lachgas veel belangrijker dan een mensenleven.

Kunnen wij daar iets aan doen? We kunnen in elk geval op zijn minst een poging wagen. Laten we er tijdens de opleiding in elk geval voldoende aandacht aan geven, immers, mentaliteit is ook een onderdeel van een rijopleiding! Daarmee lossen we het niet op, maar een gezegde luidt 'Verbeter de wereld en begin bij jezelf.'
Wat ook vaak vragen oproept is dat men een alcoholpromillage mag hebben van 0,2 of, indien geen beginnersrijbewijs (meer) 0,5 promille. Een veel gehoorde opmerking is dan ook "Dan mag ik toch nog wel een paar glaasjes drinken.” Helemaal fout. Is het trouwens niet vreemd dat er überhaupt verschil wordt gemaakt. Waarom niet iedereen op 0,2 of liever nog; op helemaal niets.
En nu heb ik het alleen nog over rijden onder invloed, maar uiteraard gebeuren er ook door vele andere facetten ongevallen, zoals asociaal rijgedrag, afleiding, veel te hard rijden en vul zelf maar in. Ook daar zullen we het tijdens de opleiding over moeten hebben met onze kandidaten.
Blijft nog over handhaving. De pakkans is klein en willen we het nog enigszins de kop indrukken dan moet de kans om gepakt te worden fors omhoog. Hierbij de open vraag aan ons kabinet om hiervoor geld vrij te maken, we hebben het tenslotte over mensenlevens.
Nu iets anders: op 27 januari hebben we onze algemene ledenvergadering. Daaraan voorafgaand hebben we een middag ingericht met als thema "elektrisch rijden”, met vele standhouders en diverse sprekers die u bijpraten over de ontwikkelingen hierin en wat dat zou kunnen beteken voor uw bedrijfsvoering als rijschoolhouder of instructeur. Met als klap op de vuurpijl Tom Coronel als spreker die ons op eigenzinnige wijze aan het denken zal zetten. Deze middag is van 13.00 tot 16.45 uur en toegankelijk voor eenieder die werkzaam is in onze branche. U hoeft hiervoor dus geen lid van de VRB te zijn.

Jos van Zuylen
Voorzitter VRB