Minister Harbers, kom dan met je verbeteringen

Aan het einde van het oude jaar las ik een bericht op Rij-instructie over het fenomeen Blikveld. Dit is een videotraining van 20 minuten die is opgezet door TeamAlert (een organisatie die jeugd wil bijbrengen zich veiliger door het verkeer te begeven). Op de website van TeamAlert staat er onder andere dit over: “Blikveld richt zich op het gebrek aan rijervaring. Met een korte introductie maken de medewerkers van TeamAlert jongeren bewust van hun kwetsbare positie als beginnend bestuurder.” De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft de training beoordeeld en geeft haar fiat en dat is voor minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het sein om te pleiten voor aandacht voor gevaarherkenning in de rijles.
Wat ik echt dacht zal ik maar even in het midden laten, maar laten we het erop houden dat ik het een onzinopmerking vind van jewelste. Om een paar redenen.

Allereerst omdat de man geen idee heeft waar hij over praat. Gevaarherkenning leer je niet in 20 minuten met een videotraining, dat is onmogelijk. Gevaarherkenning moet in de hele rijopleiding zijn verweven. Elke keer als je als instructeur opmerkt dat het niet goed gaat op dit gebied, moet je er wat van zeggen. Dan moet je de leerling uitleggen wat hij niet ziet of verkeerd doet en de volgende keer toetsen of hij het begrepen heeft, anders snapt hij het nooit. Een garantie dat dit veiligere verkeersdeelnemers oplevert is er niet, maar in elk geval heb je er dan alles aan gedaan.

Ten tweede: als je dit zo belangrijk vindt, zorg er dan voor dat het geregeld wordt. Jij vindt er wat van en jij zit aan de knoppen, dus wat let je. Nu maar een beetje een kletsverhaal ophangen voor de bühne slaat nergens op.

Ten derde: ik kan mij nog een onderzoek herinneren uit 2014, waarin dezelfde SWOV vaststelde dat gevaarherkenning in de rijopleiding kan worden bereikt met bewegende beelden tijdens het theorie-examen. Het CBR werd aanbevolen hier eens naar te kijken, maar er is helemaal niets mee gebeurd. Of althans, niet dat ik weet, want de theorievragen zijn nog altijd stilstaande beelden.

En ten vierde: begin eens met een deugdelijk theorie-examen. Het is en stokpaardje van me, maar nu de minister er blijk van geeft dat hij gevaarherkenning zo belangrijk vindt, dan is nu het moment om daar wat tegen te doen. Zeker nu blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers weer is opgelopen.
Dus, minister Harbers, kom maar op met je verbeteringen. Niet alleen lullen, maar nu ook eens poetsen.