Haagse lobby

Afgelopen maand hebben we in aanloop naar het Commissiedebat Verkeersveiligheid en Wegen in de Tweede Kamer de parlementariërs gevraagd om haast te maken met het 'Plan Roemer' dat de professionaliteit en kwaliteit in onze branche moet verhogen. BOVAG zet in op een snelle en daadkrachtige invoering van de zogeheten plateauplanning, bestaande uit 19 maatregelen. Belangrijk speerpunt daarbij is onder andere de kwaliteit van rijinstructeurs via de instroomzijde; op korte termijn moet hiervoor wet- en regelgeving worden aangepast. Daarnaast pleit BOVAG -naast de reeds verplichte VOG voor instructeurs- voor een VOG voor rijschoolhouders, zodat onder meer getoetst kan worden op omkoopbaarheid, zedendelicten, verkeersdelicten, geweldsdelicten en omgang met vertrouwelijke informatie.    

Verder stellen we voor om een derdenrekening voor rijscholen te verplichten, waardoor de gelden van leerlingen gescheiden van het eigen kantoorvermogen en worden beschermd tegen oneigenlijk gebruik of een faillissement. Voorts zijn er op dit moment aan het starten van een rijschool nog steeds geen eisen verbonden en BOVAG pleit dan ook voor aantoonbare scholing op het gebied van ondernemerschap als voorwaarde voor inschrijving bij het CBR. Het CBR moet wat ons betreft ook meer mogelijkheden krijgen om de kwaliteit van rijscholen te bewaken, bijvoorbeeld door registraties te koppelen aan de belastingdienst. 

Zo kunnen de inkomsten van een rijschool tegen het aantal examens worden afgezet en kan tijdig worden ingegrepen bij slecht functionerende rijscholen. Last but not least is BOVAG nog steeds voorstander van het afschaffen van automaatcode 78. Dat zou om te beginnen in de vorm van een pilot kunnen. Code 78 wordt door veel consumenten als een belemmering ervaren en daardoor is de vraag naar rijopleidingen in een elektrische auto laag en dat werkt innovatie en verduurzaming van de rijscholenbranche tegen.?Al met al een omvangrijke wensenlijst, maar de noodzaak daarvan wordt onderschreven door vele experts, branchegenoten én door Kamerleden en ambtenaren. We houden u op de hoogte!

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen