Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Rijles geven: informeren en kansen pakken

Iedere rijinstructeur weet dat je een WRM-bevoegdheid nodig hebt als je rijles wilt geven in Nederland. Zover het rijlessen betreft waarbij de leerling geen rijbewijs heeft is deze eis voor iedereen duidelijk.
Voor veel mensen wordt de situatie minder duidelijk als de leerling wel in het bezit is van een rijbewijs. WRM artikel 7 geeft in dit geval uitsluitsel. Voor elke vorm van rijonderricht is een WRM-bevoegdheid verplicht.

Er is sprake van rijonderricht als er een Afspraak is, er sprake is van Overwicht en van Werkelijk rijles geven. Dit wordt gemakshalve ook wel AOW genoemd. Hierbij is het dus niet van belang of de leerling wel of niet over een rijbewijs beschikt. De WRM geldt anders dan de WVW niet enkel op de openbare weg, maar ook op privé terrein.
Op deze regel gelden enkele uitzonderingen. Hieronder vallen onder andere de CBR-examinator, de rechtmatige begeleider 2toDrive en mentorchauffeurs in zoverre ze rijles geven in het kader van Code 95 aan chauffeurs die in loondienst zijn.

In de praktijk komt het vaak voor dat bewust of onbewust rijonderricht wordt gegeven, terwijl degene die les geeft helemaal niet WRM bevoegd is. Hierbij enkele voorbeelden:

- Een ervaren vrachtauto chauffeur krijgt van een transport bedrijf de vraag of hij een beginnende chauffeur wilt begeleiden. De ervaren chauffeur plant een afspraak in. Vervolgens rijdt de beginnende chauffeur een route en krijgt hij onder weg enkele tips van zijn ervaren collega.

- Een psychotherapeut heeft een cliënt die reeds in het bezit is van een rijbewijs. De cliënt heeft echter rijangst en durft niet meer te rijden. Na enkele sessies besluiten therapeut en cliënt dat de cliënt onder begeleiding van de therapeut een route gaat rijden. Voor deze bijeenkomst wordt een afspraak gemaakt. Tijdens het rijden geeft de therapeut enkele verkeersinzichtelijke tips om het rijden zo aangenaam mogelijk te maken voor de cliënt.

- Een garagebedrijf plant een afspraak in met een nieuwe klant om een proefrit te maken. Tijdens de proefrit rijdt de verkoper mee. Gedurende de rit zegt de verkoper. Trek de auto maar eens door naar 3000 toeren, dan voel je welke trekkracht de auto heeft.

- Een rijbewijshouder volgt een antislipcursus op het terrein van een slipschool.

In alle vier de voorbeelden is er duidelijk sprake van een Afspraak, van Overwicht en van werkelijk rijles geven. Dit betekent dat ze allemaal in het bezit moeten zijn van een WRM-pas. Voor de verkeersveiligheid is het zeker niet goed als allerlei mensen die niet beschikken over een WRM-pas, allerlei vervolg trainingen gaan geven. De verplichtingen die gesteld worden aan rijinstructeurs zijn immers niet voor niets in de WRM opgenomen.

De kans op een zwaar verkeersongeval is in het verkeer helaas niet ondenkbeeldig. In dat geval kunnen de juridische en verzekeringstechnische gevolgen enorm groot zijn voor degene die niet legaal rijonderricht geeft.
Als rijschoolwereld kunnen we in ieder geval een begin maken om dit in 2023 zoveel mogelijk wereldkundig te maken, zodat het bij iedereen bekend wordt wanneer er sprake is van rijles geven. Naast een positieve bijdrage leveren voor de verkeersveiligheid kan dit ook nog interessante kansen opleveren voor de rijschoolwereld.

Roger Feijbeck,
voorzitter FAM