Afbeelding
Foto:

'Het wordt een uitdagend jaar'

De Koepel Rijopleiding & Verkeerseducatie is de verbinding tussen de brancheorganisaties en de stakeholders in de branche, waaronder het CBR, BKI en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In 2023 schrijft voorzitter Jos Vaessen in elke editie van Rij-instructie een column.

Op 20 december hield de Koepel “Rijopleiding en Verkeerseducatie” haar laatste bestuursvergadering, samen met de Raad van Toezicht van 2022. Een bewogen jaar met ups en downs. Vele bijeenkomsten en lange discussies hebben uiteindelijk dan toch geleid tot de oprichting van de Koepel in augustus jl.
Een periode van tien maanden, waar gerekend was op een half jaar, en het niet aansluiten van alle brancheorganisaties waren de negatieve gevolgen en de teleurstellingen na de vele intensieve gesprekken. Wel blijft het positieve feit dat de Koepel gerealiseerd werd, iets dat door velen voor onmogelijk gehouden werd.
Vijf brancheorganisaties, vier uitgevers van verkeersleermiddelen en twee opleidingsorganisaties zetten hun schouders onder het prestigieuze project. Vele vergaderingen verder met de Minister en het ministerie, het CBR en het IBKI tonen het bestaansrecht van de Koepel aan. Het rapport “Samen Sterk” maar vooral het rapport Roemer “Van Rijles  naar Rijonderwijs” werpen hun schaduw vooruit.

Inmiddels zijn vertegenwoordigers van de Koepel in veel commissies, stuurgroepen en werkgroepen opgenomen om de rijschoolwereld te vertegenwoordigen en om praktische inbreng te leveren voor de belangen van de rijscholen. Ook is de Koepel ervoor om de dagelijkse problemen zoals wachttijden en het theorie-gebeuren, aan te kaarten. Na afloop van de laatste vergadering even een gezamenlijke lunch, met kroketten, en de groet: Fijne feestdagen, richting huis.

Eindelijk even uitblazen en ontspannen. Eerst even genieten van enkel rustige en fijne dagen rond Kerst en Oud en Nieuw. En dan gebeurt er plotseling. De telefoon rammelt met 1, 2, 3 en zelfs 10 appjes achter elkaar. Paniek, boosheid en nog veel meer spat van het scherm. Een kleine bloemlezing:

“Vandaag het nieuws dat er 49 examinatoren ziek zijn”

“Gisteren was TOP voor zeker een half uur niet bereikbaar”

“Voor het eerste herexamen kan men pas in maart terecht en dan alleen om 08.00 uur”

“A-examens in Amsterdam eind april”

“De A-examens zitten nu op eind april, Regio Roosendaal/Breda”.

Je voelt je machteloos als rijschoolhouder, de planning van de leerlingen is niet meer te doen en hoe leg dit deze keer weer uit. Het is onrechtvaardig, de lasten ook het financieel verlies, komen zo eenzijdig bij de rijschool terecht.
Hierover nadenkend is dit een slechte start voor 2023. Er zijn toch termijnen afgesproken over het aantal weken dat een examen beschikbaar moet zijn. De Covid-19 periode is ook bijna een jaar voorbij en kan toch niet altijd als excuus worden opgevoerd.

Dan even een boze gedachte. Waarom krijgen reisorganisaties en vliegmaatschappijen een compensatie voor de problemen van Schiphol om enigszins het financieel verlies op te vangen? Iets voor de rijschoolbranche??
Zover moet het echter niet komen, wij zullen de problemen met vereende krachten moeten aanpakken. Dan is een de volle inzet van ALLE partijen een vereiste. Aan de organisaties binnen de Koepel zal het niet liggen, maar steeds verwijten richting rijschoolbranche helpt ook niet.

Toch graag een succesvol en gezond 2023. Het wordt opnieuw een uitdagend jaar.

Afbeelding