Het zou mooi en goed zijn om de bijscholing 'Auto te water' weer nieuw leven in te blazen

Het geeft niks als je het water in rijdt grap ik tegen mijn leerlinge. Daar  heb ik een cursus voor gevolgd. Mijn leerlinge moet achterwaarts parkeren aan de waterkant en geeft aan dit toch best spannend te vinden. Natuurlijk. De opmerking is bedoeld om de spanning er een beetje af te halen, maar er zit ook een serieuze ondertoon achter. 

Ieder jaar komen in Nederland gemiddeld zo’n 50 verkeersdeelnemers om het leven nadat hun voertuig te water is geraakt. Dat is gerekend op het totale aantal verkeersslachtoffers van 2021, dat waren er 582, net geen 10%. Bizar veel als  je erover nadenkt.
De cursus auto te water heb ik inderdaad gevolgd. Op een vroege ochtend mocht ik mij in een zwembad in Tilburg melden. Het regende pijpenstelen. Een waterrijk begin. Een kort verslagje dan. Langzaam druppelden de deelnemers binnen. In Tilburg werden we verwelkomd door Joost van stichting auto te water. Na de Brabantse koffie en gezelligheid komt eerst de theorie aan bod. Waarom is het belangrijk hier meer over te leren? Hoe reageer je als je daadwerkelijk in het water beland? Wat is de beste manier om uit de auto te komen?

Na de theorie natuurlijk de praktijk. De eerste signalen van spanning zijn bij de verschillende deelnemers al zichtbaar. Maar…. Er zijn duikers bij. Komt allemaal goed. En wij instructeurs zijn natuurlijk ook gewend om onder alle omstandigheden rustig te blijven.
We gaan het zwembad in voor het eerste onderdeel. De ijsduik. Deze vind ik persoonlijk het spannendst. Over het zwembad is een zeil gespannen met verschillende gaten. Door het ene gat naar beneden en aan de andere kant de uitgang zien te vinden. Gelukkig valt de watertemperatuur mee. En nogmaals, er zijn duikers bij.
Door naar het volgende onderdeel. Na het reddingszwemmen geoefend te hebben op een collega moeten we naar de bodem van het zwembad. Op de bodem van het zwembad staat een auto. Daarin zitten een pop en een babypop. Deze moeten gered worden. Deur open. Naar binnen. Gordel los. Als je dit nog nooit gedaan hebt valt het echt niet mee. Ik hoop dat ik het nooit nodig heb, maar zeker goed om eens te oefenen.
Het derde onderdeel is met de auto te water. Via een glijbaan rollen we naar beneden. De eerste keer mogen we eruit als de auto nog drijft. De tweede keer moeten we wachten tot de auto gezonken is. Dat wordt al spannender. Daarna voor de liefhebber nog een keer geblinddoekt achterin. Dit is een verwarmd zwembad maar in de realiteit kan het donker en koud zijn. Let op. Niks moet alles mag.
Na het natte gedeelte een perfect verzorgde lunch. Dat gaat er wel in. Daarna nog een stukje theorie. Je weet dat in de life-hammer een mesje zit. In de meeste gevallen nog nooit gebruikt natuurlijk. Nu wel. En heeft iemand wel eens daadwerkelijk een raam ingetikt met de life-hammer? Dat is best goed om eens te doen.
Onderweg naar huis richting mijn eigen waterrijke provincie laat ik de cursus bezinken. Het was goed om te doen. Ik kan nu aan mijn leerlingen uitleggen hoe je moet handelen als je het water in rijdt. Ook mag ik de cursus, de verkorte versie dan, met korting aan mijn leerlingen aan bieden. En wat mooi meegenomen is; Ik ben ook weer twee dagdelen bijscholing rijker.

Helaas is de cursus na corona een beetje verwaterd. Het zou mooi en goed zijn om deze bijscholing weer nieuw leven in te blazen. Bij voldoende aanmeldingen moet het lukken. Enige zwemvaardigheid is wel handig. Kijk voor meer info op https://autotewater.nl/bijscholing-rijinstructeur/ en meld je aan. Ik wens jullie in de goede zin des woords een spetterend 2023.