Afbeelding
Foto:

Een rij auto's voor een verkeerslicht is geen file en dus mag een motorrijder deze niet links passeren

In het verleden was het voor motorrijders verboden om files in te halen. Sinds 1991 is het in Nederland wel toegestaan om op uw motor langzaam tussen twee rijen auto’s door te rijden. Maar wat niet mag, is een rij stilstaande auto’s bij een verkeerslicht inhalen om sneller weg te kunnen rijden. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank, waarover het KNMV onlangs uitgebreid verslag deed.

De biecht van het KNMV is oprecht: “We doen het allemaal wel eens, ook wij van de KNMV: bij het verkeerslicht dat op rood staat even naar voren rollen tussen de stilstaande auto’s door. De één doet het uit veiligheidsoverwegingen, de ander komt er eerlijk voor uit dat hij/zij gewoon snel weg wil zijn als het licht op groen springt. Maar ziet een (over)ijverige diender je dit doen, dan kun je toch zomaar eens een boete tegemoetzien. Dat leerden we uit een rechtszaak die onlangs tegen een motorrijder werd gevoerd.”

2019

De recente uitspraak gaat over een voorval in 2019. In Goes reed op een kruispunt een motorrijder door gebruik te maken van de ruimte aan de linkerkant langs de rijen stilstaande auto’s om vooraan te kunnen staan. Een agent zag dit, hield de man staande en er volgde een proces-verbaal met als reden “op een kruispunt niet de richting volgen die de voorsorteerstrook aangeeft.” Dat leidde weer tot een rechtszaak met de uitspraak dat dit niet mag. Het is ene uitspraak waar iedere motorinstructeur rekening mee dient te houden. 

Rechtszaak

Wat volgt is een rechtszaak, want de motorrijder is het er niet mee eens. Uit het verslag van het KNMV lezen we hoe deze afliep (we verraden alvast in het nadeel van de motorrijder en dus in feite van heel motorrijdend Nederland: “Wat (de advocaat van) de motorrijder namelijk aandraagt in de rechtszaak, is dat hij naar voren wilde rijden in de file die voor het verkeerslicht stond. Dit deed hij uitveiligheidsoverwegingen, om niet in de rug gereden te worden door onoplettende bestuurders, geheel volgens de opgestelde gedragsregels voor filerijden.”

Niet van toepassing

“Hoewel de rechter onderschrijft dat de gedragscode inderdaad voorleest dat een motorrijder langzaam tussen een file door mag rijden, zijn er een aantal zaken waardoor deze gedragscode hier niet van toepassing zou zijn. Allereerst is de gedragscode een dringend advies en geen wettelijke regeling. Ten tweede is de code volgens de uitspraak: “alleen bedoeld om toe te passen bij stilstaand of langzaam rijdend verkeer op de Nederlandse snelwegen”. Ten derde oordeelt de rechter dat een rij stilstaand verkeer voor een verkeerslicht niet onder de term ‘file’ gevat kan worden. Als laatste dient de bestuurder van de motorfiets – ook al zou de gedragscode wél van toepassing zijn op deze situatie – op een kruising nog steeds de richting te volgen die de voorsorteerstrook aangeeft, zoals aangegeven in artikel 62 in verbinding met artikel 78, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Geen file

Onafhankelijk of de motorrijder nu dus over een voorsorteerstrook voor een andere richting naar de voorkant van de rij bij het verkeerslicht is gereden, of tussen de rijen door: de rechter beslist met deze uitspraak dat een dergelijke rij geen file is en dat motorrijders dus daadwerkelijk achteraan moeten aansluiten. De boete die de motorrijder kreeg voor het niet volgen van de aangegeven rijrichting is 240 euro en die blijft onveranderd staan.”

Instructeur ontslagen na ongepast appgedrag 

Verreweg de meeste rijinstructeurs mijden elk ander contact met leerlingen dan wat noodzakelijk is. Je kunt de ellende maar beter voor zijn, helemaal sinds elke beweging of aanraking tegenwoordig verdacht is. Dit is een heel goed uitgangspunt. Maar er zijn er ook die andere normen en waarden hebben. Die niet met hun handen van een leerlinge kunnen afblijven of die appen met hun leerlinge. Dat eerste moet je zeker niet doen en dat tweede ook niet, want dat kan je je baan kosten. 

Dit is een instructeur die in dienst is van een rijschool in Amstelveen overkomen. Hij is zijn baan kwijtgeraakt na al te amicaal appverkeer met meerdere jonge vrouwelijke leerlingen. De man zegt niets verkeerd te hebben gedaan, maar volgens de rijschool was zijn gedrag onaanvaardbaar en daar gaat de kantonrechter in Amsterdam voor een belangrijk deel in mee.

De instructeur werd door zijn baas in 2019 op het matje geroepen na een klacht van een leerlinge. Zij beweert dat de 36-jarige instructeur haar onder andere via WhatsAppjes heeft gevraagd mee uit te gaan.
De rijschoolondernemer volstond deze keer met een schriftelijke waarschuwing waarin hem werd meegedeeld dat bij 'persoonlijke toenadering jegens cursisten' ontslag op staande voet zou volgen.
De instructeur kreeg erna corona met zware gevolgen. Na herintreding kreeg hij een terugval waardoor hij andermaal zijn werk moest neerleggen. In die periode kwam er een klacht binnen van een moeder van een 17-jarige leerlinge dat de man haar onder meer had gevraagd naar haar kleding en drankgebruik en ook zou hij gezegd hebben dat hij zich tijdens de rijles soms verveelde. Voor de rijschool was dit tweede geval reden voor ontslag op staande voet omdat het 'ontoelaatbaar en onaanvaardbaar' is dat een rijinstructeur zijn leerlingen amicaal benadert.

Onschuldige grapjes

De zaak kwam voor de kantonrechter en daar vertelde de rijinstructeur, zo blijkt uit onlangs geopenbaarde stukken, dat het allemaal onschuldige grapjes waren en ook beweerde hij dat zijn werkgever van hem af wilde wegens zijn ziektebeeld en nu een stok had om de hond te slaan.

Uit het rechtbankverslag blijkt dat de rechter een heel eind meeging met de rijschoolondernemer. Hij vindt de appberichten niet passend. "De instructeur heeft verschillende jonge leerlingen herhaaldelijk, en geregeld in het weekend of laat in de avond, berichten gestuurd die geen enkel verband houden met de rijlessen. Met name de appjes waarin hij informeert naar het alcoholgebruik en het uitgaansgedrag van zijn leerlingen, kunnen niet door de beugel", valt in de uitspraak te lezen."

Omdat de instructeur geen seksuele toespelingen maakte, geen afspraakjes had gemaakt met leerlingen en al vijf jaar een goede werkrelatie heeft met zijn werkgever, vond de rechter ontslag op staande voet en te zware sanctie. Maar de arbeidsovereenkomst mag wel op een gewone manier worden pontbonden, met als gevolg dat de instructeur wel zijn baan kwijt is, maar gezien de opzegtermijn wel vijf maanden salaris meekreeg.

Ondernemersprogramma tijdens BOVAG Rijinstructeursdag 

Aan de vooravond van een grote kwaliteits- en professionaliseringsslag voor de hele branche met het plan Roemer worden rijschoolhouders geconfronteerd met kostenstijgingen op alle fronten. Wat gaat de prestatieladder voor u betekenen? Hoe gaat het plan Roemer u raken? En hoe vordert de lobby voor de afschaffing van Code 78? De antwoorden op deze en andere vragen krijgt u tijdens het ondernemersprogramma van de BOVAG Rijinstructeursdag op 13 februari in het BOVAGhuis in Bunnik. 

Deze dag staat in het teken van de kwaliteitsverbetering van rijscholen. Rijinstructeurs volgen een (reeds volgeboekt) WRM-bijscholingsprogramma dat is samengesteld op basis van de meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen.
Het ondernemersprogramma biedt naast lobbyinformatie zaken die uw onderneming naar een hoger plan tillen zodat u zich nog beter onderscheidt met kwaliteit. Voorzitter Arno Smits en branchemanager Hannie Tak lichten de activiteiten van BOVAG Rijscholen in 2023 en de nieuwe producten en diensten van BOVAG nader toe, zoals de kostprijsberekeningstool en BOVAG Energie. Het programma wordt afgesloten met Eric van 't Zelfde, de beroemdste schooldirecteur van Nederland, die onthult hoe u uw personeel tot grote hoogte laat stijgen.

Afbeelding
Afbeelding