Dit zijn de grote spelers in de branche en zo presteren ze

Dit is de zesde editie van het overzicht van de grootste rijscholen in Nederland. In 2020 presenteerden we deze cijfers in september, vorig jaar in december maar vanaf nu gaan we er een goede gewoonte van maken om de eerste editie van het nieuwe jaar hiermee af te trappen. Hieronder een toelichting op de cijfers die de periode van 1 oktober 2021 tot en met 30 september dit jaar omvatten (vorig jaar was het dezelfde periode maar dan 2020, respectievelijk 2021).

Autorijschool L en Rijless zijn net als de voorgaande jaren de grootste spelers in de markt, verreweg zelfs. Het marktaandeel van Autorijschool L is met 4241 afgenomen B-examens 1,8 procent. Dat is twee keer zo veel als Rijless dat een marktaandeel van 0,9 procent kan overleggen en die steekt weer 0,3 procentpunt boven Hufman uit. Het is exact hetzelfde ereschavot als een jaar geleden. Toch is er iets opmerkelijks aan de hand. Waar Autorijschool L in het totaal aantal examens sterk stijgt van 2736 vorig jaar naar 4241 dit jaar, neemt het aantal afgenomen examens door Rijless amper toe: van 2211 naar 2239. Hufman maakt daarentegen wel weer een behoorlijke groei door, want de Amersfoortse rijschool zit nu op 1391 waar het vorig jaar stokte op 1160. Hierbij dient te worden opgemerkt dat het aantal afgenomen examens wel enorm is gestegen. Het totaal aantal B-examens was in de genoemde periode 237.432, waar dat een jaar daarvoor 174.037 was. Het hoeft geen betoog dat de laatste lockdown door corona aan het einde van 2020 de branche parten heeft gespeeld.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage van zowel Autorijschool L als Rijless houdt overigens niet over, met 39, respectievelijk 36 procent. Daarmee maak je Alexander Pechtold niet hel blij, om het zomaar maar even te duiden. Hufman slaagt erin een slagingspercentage te halen van 57 procent en dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 50 procent. Sterker nog, in de top 10 van grootste rijscholen staan Hufman en Brünen op 57 procent en de rest staat daaronder. De eerste grote rijschool met een slagingspercentage tussen 60 en 70 procent is Ezendam Rijopleidingen. Verkeersschool Wierbos scoort als eerste een percentage boven 70 procent (72 procent om precies te zijn), bij 305 afgenomen B-examens. Duidelijk is wel dat je voor de echt hoge slagingspercentages in de lagere categorieën wat betreft aantal afgenomen examens moet zijn. Blijkbaar is het heel lastig om met meerdere rijinstructeurs een echt hoog niveau te halen.

Schuivende panelen

Een belangrijke vraag is of de panelen zijn verschoven? Nee, eigenlijk niet is het antwoord. De top 3 is niet veranderd en daaronder verschuift er wel het een en ander, maar er is geen heel grote stijger en ook geen heel grote daler. Nummer Wolf stond vorige keer op plek 6, nummer 5 ANWB Rijopleiding Amsterdam prijkte vorig jaar op plaats 4, de huidige nummer 6 Brookhuis komt van 5, Van Buuren Opleidingen staat nu 7 en komt van plek 10, nummero 8 ANWB Rijopleiding E&R stond tiende, Verkeersschool Brunen is van 8 naar 9 gedaald en met de huidige nummer 10 Verkeersschool HERS ‘De Erekende rijschool’ is de grootste klimfeit binnen de top 10 genoemd, want deze stond vorig jaar nog op plek 15.

'De 50 grootste rijscholen in ons land verdelen dit jaar 14,1 procent van de B-koek'

Gezamenlijk marktaandeel

De 50 grootste rijscholen in ons land verdelen dit jaar 14,1 procent van de B-koek. Vorig jaar was dat 14,6 procent en het jaar daarvoor 14,8 procent. De grote jongens leveren dus iets in, maar van deze daling zal niemand in de war raken. Redelijk stabiel, dat is het gezamenlijke marktaandeel van de Big 50.