Afbeelding
Foto: CBR

CBR vindt dat fraude harder moet kunnen worden aangepakt

Algemeen

Fraude bij het theorie-examen blijkt een verdienmodel. Je ‘bestelt’ een theorie-examen voor 40 euro en verkoopt dit voor een prijs die vijftig keer (!) over de kop gaat. Het werpt een nieuw licht op het fenomeen fraude. Het CBR ziet de laatste tijd in elk geval een toename van een geraffineerde vorm van fraude bij de theorie-examens voor het rijbewijs en vindt dat dit harder moet kunnen worden aangepakt. Vanwege de wetgeving kan het CBR nu te weinig doen, meent het CBR.

“We weten niet wie hier achter zit, maar denken niet dat dit door opleiders gebeurt.
Individuele kandidaten proberen soms zelf iets te verzinnen door hulp van buiten te krijgen, reden dat ze hun telefoon en dergelijke moeten inleveren. Maar zoals in Arnhem: dat duidt op criminelen die op deze manier denken geld te kunnen verdienen. Als je 2000 euro vraagt voor een theorie-examen dat bij het CBR 40 euro kost….”

Spiekvest

Dit antwoordt CBR-woordvoerster Nanda Troost op de vraag wie de helers zijn bij een recente fraudezaak in Arnhem. Daarbij liep een deelnemer aan het theorie-examen tegen de lamp toen hij fraude pleegde. De verdachte dacht met een spiekvest met camera via een oortje waarmee hij in verbinding stond met iemand anders h..