Het CBR bepaalt wie er achterin meerijdt.
Het CBR bepaalt wie er achterin meerijdt. Foto:Rij-instructie

Gaan we stoppen met de 15-wekenregeling?

Het leek een fantastisch idee vanuit het CBR om de kwaliteit te verhogen en om iets te doen aan het tekort aan examens. Ben je als leerling 2x gezakt voor je praktijkexamen, dan mag je pas weer na 15 weken opnieuw op. Per 1 september is deze regeling ingegaan en vrij snel komt de branche tot inzicht dat de regel meer nadelen dan voordelen geeft. Tijd dus om het verder terug te draaien.

Terug naar 10 weken

De eerste tekenen dat het CBR ook terug wil naar de oude regelingen laten zich al aanzien. In samenwerking met de koepel is besloten de wachttijd in te korten van 15 naar 10 weken. In januari volgt een nieuwe evaluatie. Er zijn immers inmiddels ook genoeg examens verkrijgbaar in een hoop regio’s. Het is zelfs zo dat er niet-ingevulde capaciteit is bij de herexamens, met deze regeling als vermoedelijke oorzaak.

Kwaliteit

Een van de hoofdredenen voor het invoeren van deze regeling is het verhogen van de kwaliteit. Het vermoeden bestond dat leerlingen extra lessen zouden nemen om er zekerder van te zijn dat ze niet 15 weken op de reservebank zouden belanden. Hiermee zouden kwaliteitsrijscholen beloond worden en wordt het welbekende ‘kaf van het koren’ gescheiden. De meeste rijscholen ervaren echter dat de leerling gewoon langer stil komt te liggen en hierdoor extra lessen nodig heeft om weer op hetzelfde niveau te komen. Effectief wordt een rijbewijs halen hierdoor dus duurder. Daarnaast zit de rijschool met gaten in de planning.

Eerste examens

Op dit moment lijken de reserveringsproblemen voor eerste examens toch echt wel opgelost. Ten tijde van schrijven is er in examenplaats Den Bosch bijvoorbeeld zelfs nog ruimte voor een eerste examen in november en december. Toegegeven wel dat de reserveringstermijn in Amsterdam nog op maart ligt, maar wellicht zal het CBR nog gaan schuiven met capaciteiten. Zal dit dan ook betekenen dat de regelingen teruggedraaid worden naar de normale termijn van 2 weken voor een herexamen? Laten we hopen van wel, de gehoopte kwaliteitsslag heeft deze regeling in ieder geval niet teweeggebracht.

Quotum

Tot slot blijven wij als de FAM ons verzetten tegen de quotumregelingen. Deze zijn in het leven geroepen ten tijde van schaarste, die nu toch echt voorbij zijn. Laat de ondernemer dus weer ondernemen. Het standpunt van de FAM is ook dat de rijschool weer de klant wordt van het CBR, en niet de leerling.
Ook kan de FAM aantonen dat het slagingspercentage toeneemt wanneer er vrijer geruild kan worden tussen eerste examens, tussentijdse toetsen en herexamens. De flexibiliteit stelt de rijschool in staat om sneller in te spelen op veranderingen. Ook bijvoorbeeld bij ziekte van een leerling kan er snel een andere leerling gevonden worden en is er minder uitval.