Het verkeer verloedert

Toeval bestaat niet. Net nadat ik dit artikel heb geschreven, heb ik contact met onze trouwe columnist Theo Vuijk. Hij vraagt of het een goed idee is om eens een column te schrijven over de verwilderde normen in het verkeer. Nou, dat is een zeer goed idee en toevallig ook net het idee dat ik had.

Want net als Theo verbaas ik me ook elke dag dat ik in de auto zit over wat ik allemaal zie in het verkeer. Theo noemt het een jungle, ik noem het een vrijplaats om lekker anoniem je als een imbeciel in het verkeer te gedragen.

Brommertjes die overal tussendoor schieten, fietsers die zich aan geen enkele regel houden, dat weten we inmiddels wel. Maar ook steeds meer auto's waarvan de bestuurder zich een soort van onaantastbaar waant en maar wat aan rotzooit. Bijvoorbeeld: wie gebruikt zijn richtingaanwijzer nog? Als je (natuurlijk niet te dicht) achter een andere auto zit, moet je er tegenwoordig echt rekening mee houden dat de man of vrouw achter het stuur opeens op de rem trapt en links of rechts afslaat. Of op de snelweg rustig van baan verwisselt zonder het gebruik van de richtingaanwijzer.
Het valt mij daarbij op dat het niet alleen de ‘petjes' achter het stuur zijn die imbeciel weggedrag vertonen. Ook steeds meer ouderen gedragen zich steeds slechter in het verkeer. Misschien zijn ze zo oud dat ze niet meer helder denken, maar dan lijkt mij dat je niet meer achter het stuur moet stappen. Dat speelt ongetwijfeld mee, maar ook ouderen die wel nog normaal kunnen handelen gedragen zich steeds raarder.

Waar komt dit allemaal toch vandaan? Theo wijt het aan het feit dat de normen en waarden sowieso zijn vervaagd en daar kan ik volledig in meegaan. Op de een of andere manier glipt de maatschappij ons door de vingers, met alle uitwassen van dien. We zijn met erg veel, misschien wel te veel, in ons land en dat heeft dit soort ellende tot gevolg.
Ik denk dat een overheid die geen richting geeft een belangrijke oorzaak is. Eigenlijk al decennialang zijn de dames en heren politici alleen maar bang voor hun eigen hachje. Kortetermijndenken is de heersende mores in de blauwe bankjes in Den Haag. Als er van de 150 vertegenwoordigers in de Tweede Kamer 30zijn met een visie, dan is het veel. De rest doet maar wat, veelal in de hoop dat ze na een paar jaar op het pluche een mooie functie elders krijgen.
En het goede voorbeeld geven ze ook al niet. Om de haverklap is er ophef rond een politicus of politica, maar ze komen overal mee weg. Ik meen oprecht dat dit zich vertaalt in een maatschappij die zichtbaar verloedert, met onder andere de zichtbare verloedering in het verkeer als gevolg.
Pas als er echt richting komt vanuit politiek Den Haag gaat er wat veranderen, eerder niet.