Herkent u deze ergernissen over de moderne technologie ook?

Tot medio 2021 gaf ik rijles in een handgeschakelde Kia Sportage benzine. Bij aankoop twijfelde ik tussen een Mazda CX5 en de Kia. Mazda bood echter maar twee jaar garantie op een lesauto en Kia zeven, ook als lesauto. Dit gaf de doorslag maar in de praktijk betekende dit vaker onderhoudsbeurten, elke 15.000 kilometer, anders vervalt de garantie. Bij de eerste kleine ‘Pakket Olie Beurt' krijg je een oliefilter, carterstopring, motorolie, essence benzine injectie cleaner, inclusief ruitensproeiervloeistof die ik niet wil omdat leerlingen dat regelmatig bijvullen en de milieuheffing. Bij de volgende beurt maar een briefje achtergelaten met ‘geen ruitensproeiervloeistof ‘. Maar betalen moest ik toch want ‘het zit nu eenmaal in het onderhoudspakket mevrouw' .

Bij 30.000 km krijg je naast de hierboven vermelde zaken een nieuw interieurfilter, remvloeistof en handremafstelling en in verband met profielslijtage ongevraagd en voor 24 euro een wielwisseling van voor naar achter. Twee weken daarvoor waren toevallig net de zomerbanden omgewisseld. ‘Gebeurt standaard mevrouw’. Bij 45.000 was ik weer toe aan de ‘Pakket Olie Beurt’ met wederom de ruitensproeiervloeistof. Binnen 50.000 km was ik zodoende alleen al aan onderhoudsbeurten ruim € 667,00 euro kwijt. Ik vroeg me toen af wat die extra garantie me eigenlijk waard was. Met mijn vorige lesauto (Mitsubishi Outlander) had ik nooit problemen en drie jaar garantie met elke 20.000 kilometer onderhoud. 

Toen de Kia (ook bij twee andere collega’s gebeurd) al bij 64.000 km een nieuwe koppeling nodig had wat niet onder de garantie viel, vond ik het genoeg. Bij alle eerdere lesauto’s had ik dat in mijn hele rijles carrière nog niet meegemaakt. Daarom besloot ik niet de Mitsubishi maar de Kia in te ruilen voor een nieuwe lesauto. Het werd een handgeschakelde Hyundai Tucson mild hybrid benzine (MHEV aandrijflijn) waarbij startmotor en dynamo samen één onderdeel vormen.

Een mild hybrid is zuiniger dan een vergelijkbare benzine- of dieselauto zonder dit systeem. Helaas niet mijn ervaring. Bovendien slaat de geavanceerde technologie geregeld op hol. Acute en minder acute storingen brachten de jonge Tucson meermaals naar de werkplaats terug. Bijzonder aan deze auto is wel dat hij kan ‘zeilen’. Daar moesten leerlingen erg aan wennen. Bij het gebruikelijke uitrollen in de versnelling zie en voel je het toerental vlot teruglopen, maar bij zeilen niet.

Bij gas loslaten kunnen er twee dingen gebeuren: het mild hybrid-systeem wint remenergie terug en dat voelt als het gebruikelijke ‘rollend vermogen benutten’ óf de motor schakelt zichzelf uit. Dan zie je in het dashboard een zeilbootje met de tekst ‘zeilen’. Je rolt eveneens uit maar de snelheid loopt minder snel terug, het voelt alsof je in z’n vrij rijdt en de toerenteller staat op nul. Leerlingen moeten eerder gas loslaten of eerder gaan remmen om te ‘ontzeilen’. 

Met die toerenteller op nul is het voor beginners lastig om bij het stoppen te bepalen wanneer ze moeten ontkoppelen. Deze brandstof besparende technologie werkt nauwelijks of niet bij rijles. Het lijkt wel dat hoe geavanceerder de technologie des te vaker er problemen ontstaan. Van collega’s hoorde ik al vele verhalen over op hol geslagen elektronica. Sommige dealers ontraden bij rijles in verband met de stroomwisseling tussen dynamo en accu zelfs het gebruik van het start-stopsysteem.

Spanningsverschillen kostten al vele accu’s, dynamo’s, airco-units en koplampverlichting het leven. Mijn jonge lesauto moest onlangs opnieuw naar de garage want de geïntegreerde starter/generator had het voor de tweede maal begeven. Nu ook Ford, Kia, BMW, Volkswagen, Skoda, Fiat, Mercedes-Benz, Renault maar ook kleinere merken zoals Suzuki, Mazda en Volvo inmiddels een MHEV-aandrijflijn hebben, ben ik erg benieuwd hoeveel collega’s met soortgelijke problemen kampen.

Reacties kunt u mailen naar Hans@entermedia.nl.