Als je de koepel geen unieke kans vindt, snap je het niet

De Koepel Rijpopleiding en Verkeersveiligheid (KRV) is een feit. Het aanlooptraject duurde een maand of negen, maar dan heb je ook wat. Liefst negen organisaties en bedrijven die ertoe doen zijn het ermee eens dat deze koepel namens de branche de spreekbuis wordt met het CBR, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, IBKI (dit zijn verreweg de belangrijkste 'stakeholders') en wellicht nog andere partijen.
De koepel krijgt zijn handen vol. Er zijn negen speerpunten benoemd (zie het nieuwsbericht op pagina 4 plus de interviews met de voorzitters in deze editie) en dat zijn niet de minste. De toekomst zal uitwijzen of de partijen aan de andere kant van de tafel deze koepel nu serieus gaan nemen of niet.

In elk geval is de werkwijze helder. Binnen elke zogeheten kamer (er is er één met de brancheorganisaties, één met uitgevers van leermiddelen en één met opleidingsinstituten) wordend e onderwerpen behandeld en pas als er één standpunt is dan wordt dat aan de betrokken partij(en) gemeld. Met name in de kamer met de brancheorganisaties zullen ongetwijfeld heel wat heftige discussies volgen, maar dat is onderdeel van wat het is.
Voor de brancheorganisaties ligt er nu de taak om aan hun achterban uit te leggen welke standpunten zijn ingenomen. Is het een mening die strookt met het eigenbelang dan is er niets aan de hand. Maar als iets wordt besloten dat sommige leden tegen de haren in strijkt, is er wat uit te leggen. Dat zal in sommige gevallen spitsroeden lopen worden, maar het is niet anders.

In de interviews met de voorzitters in dit magazine wordt duidelijk dat het innemen van één stem op elk onderwerp de belangrijkste functie is van de koepel. Dan is de kans namelijk klein of zelfs er helemaal niet dat de branche tegen elkaar wordt uitgespeeld. Voor de koepel is dat al een uitdaging op zich. Maar de koepel kan natuurlijk ook een andere rol vervullen. Als de branche weer eens de actualiteit haalt vanwege positief of negatief nieuws dan moet het vanzelfsprekend zijn dat de voorzitter van de koepel de 'talking head' wordt bij de media. Maar het kan zelfs nog verder gaan. In plaats van reactie actie. Een koepel die een standpunt inneemt over elektrisch lessen bijvoorbeeld, over een ander maatschappelijk thema of over corona in de lesauto, daar is de branche mee gebaat.

Daar zal het in het begin waarschijnlijk nog niet van komen. De koepel moet zichzelf de komende tijd eerst gaan uitvinden als die spreekbuis en dat is al lastig genoeg. Maar dat de sector hiermee een grote stap voorwaarts maakt, is wel helder. Ongetwijfeld komen de criticasters op sociale media weer uit hun spelonken om de koepel te fileren, maar hun argumenten zijn bij voorbaat zwak. Als je niet ziet dat dit een unieke kans is, begrijp je er niets van.