'Een korte krachtige uitleg werkt vaak veel beter dan een lang verhaal. En hou je bij het onderwerp'

Ha. Weer tijd voor een nieuwe column. Rond de 600 woorden mag deze wezen. Niet veel meer. Ieder mens heeft een spanningsboog en na enige tijd verslapt de aandacht. Ik hoop dat jullie mijn columns de moeite waard vinden om te lezen. Niet iedereen zal het altijd met mij eens zijn, maar daar ben ik een dwarsligger voor. Maar ik vind het ook belangrijk om kritisch te zijn. Een houding van 'daar kan je toch niks aan veranderen dus kan je net zo goed je mond houden' gaat er bij mij niet in. Als dingen niet kloppen, mag dat ook genoemd worden. 

Deze keer geen kritiek van mij, maar een paar tips. Tips van een ouwe rot in het vak waar je mogelijk je voordeel uit kunt halen. In de huidige cultuur en ook in onze beroepsgroep wordt presteren steeds belangrijker. Ook de CBR-directeur heeft er een handje van. Presteer je niet of heb je moeite met presteren dan val je buiten de boot. Een paar tips van mijn kant die kunnen bijdragen aan een goed slagingspercentage.

De eerste tip. Houd het kort en krachtig. Om mij heen zie ik regelmatig collega’s de auto stilzetten voor uitleg. Helemaal goed. Maar toch iets om mee te nemen. Een veelheid van woorden werkt vaak niet. Een korte en krachtige uitleg werkt vaak veel beter dan een lang verhaal. Houd je bij het onderwerp. Natuurlijk bestaan er ook leerlingverschillen. Waar de één aan een half woord genoeg heeft mag het bij een ander best iets uitgebreider. 

De tweede tip dan. Hij sluit een beetje aan bij de eerste. Houd het simpel. Soms zie ik collega die de neiging hebben om er heel veel bij te halen. Zeker bij mensen met autisme of ADHD, waar we er op dit moment veel van hebben, werkt dit niet. Probeer hoofd- en bijzaken te scheiden. Probeer te werken volgens grote lijnen en blijf niet hangen in details. Een goede rijopleiding die veilige weggebruikers oplevert is belangrijk, maar het geven van autorijles is echt geen hogere wiskunde.

De laatste tip. Wees praktisch. De rijprocedure is een mooi ding maar durf, wanneer dit nodig is of als de situatie daarom vraagt, ook out of the box te denken. Kun je ergens niet langs dan kan de stoep een optie zijn. Ben je aan het inhalen en duurt je inhaalmanoeuvre te lang, durf dan iets over de snelheid heen te gaan. Echt, de meeste CBR-examinatoren zijn ook gewoon praktische mensen en zullen je er dankbaar voor zijn. Ik vraag ook weleens aan mijn kandidaat: hoe zou je het oplossen als je je rijbewijs had. Nou, dan mag je het nu ook zo doen.

Natuurlijk zijn er veel meer zaken te noemen die bijdragen aan een hoger slagingspercentage. De belangrijkste is natuurlijk dat je kandidaat het beheerst. Dat neemt al een hoop spanning weg Een kandidaat die het beheerst komt veel zelfverzekerder op het examen. Verder is een goede examenvoorbereiding heel belangrijk. Zorg dat je kandidaat weet hoe het examen eruitziet en wat er van hem of haar wordt verwacht. Je kunt je kandidaat wijzen op de filmpjes die daarvoor bestaan. De laatste tips. Pomp je kandidaat vooral niet vlak voor het examen nog vol met allerlei informatie. Dan ben je echt te laat. Houd het bij een paar korte tips en houd het luchtig en ontspannen. En wat de laatste les betreft: we weten het allemaal. Die is vaak bagger. Zeg tegen je kandidaat dat dat mag. Dat hoort erbij.

Tot zover mijn tips. Voor veel collega’s mogelijk herkenbaar. Heb je zelf ook goede tips? Ze zijn altijd welkom. Bedankt voor het lezen.