Langs de lijn

In de Schakel, het blad van de SBV (Stichting Bevordering Verkeerseducatie) die actief is in vooral Noord-Nederland stond een door een collega geschreven artikel met een interessant vergelijk tussen sport en verkeerseducatie.

Ook interessant voor de rest van (rij)lesgevend Nederland: Iedere rijschool krijgt weleens ouders aan de deur of telefoon die al voor de eerste rijles weten dat hun kind een vlotte leerling is. Of tijdens de rijopleiding vinden dat het nu de tijd is om het examen aan te vragen.

Deze collega trok een vergelijk naar ouders die langs de lijn van een sportveld staan en van alles roepen naar hun kind: doe dit, doe dat, zie je dat dan niet enz. Geeft dat het kind plezier en zelfvertrouwen in wat hij/zij aan het doen is? Kinderen (ja, ook die van 16-18 jaar) voelen vaak bewust of onbewust druk om te presteren, en dat begint al op dat sportveld. En daar kunnen ouders veel aan doen. Een goede sportcoach is zeker geen softie, is duidelijk en stelt (haalbare) doelen. En geeft de spelers ruimte om fouten te maken en vooral plezier te hebben in wat ze aan het doen zijn. Dit is toch precies zoals rij-onderwijs en verkeerseducatie ook gegeven dienen te worden?
De meeste leerlingen kunnen niet in één les leren een kruispunt correct over te steken. Op tijd herkennen en rustig naderen kan dan een veel beter en haalbaar doel zijn. Gaat de leerling met vertrouwen naar huis en hoeven wij niet te benoemen wat fout ging. Dat kijken links en rechts komt later wel!
Coachen is een vak en wellicht kunnen wij de sport nog wel wat meer gebruiken als voorbeeld.

Motorrijders versus
‘autoliefhebbers’

Vele collega's verzorgen zowel motor- als autorijles. Ongetwijfeld komt dan ook weleens het imago van de motorrijder ter sprake. In veler ogen is dat bedenkelijker dan die van de automobilist.

Maar… meteen na de F1 in Zandvoort verschenen er berichten van grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van vrouwen. Niet één, maar tientallen vrouwen zijn op verschillende manieren lastiggevallen.
Tijdens de TT van Assen zijn er ook ruim 100.00 bezoekers. Daar zijn dergelijke berichten nog nooit naar buiten gekomen. Heeft het motorpubliek de normen en waarden hoger in het vaandel staan dan de autofans? Wordt er anders gereageerd? Wel staat vast dat ‘Zandvoort’ meer dan ‘Assen’ op en rond het circuit een soort festivalterrein is. Dat trekt ook een ander soort publiek. Wat het antwoord ook is, wij mogen onze A-leerlingen best wel een beetje  ‘positief coachen’ zodat ook zij straks uitdragen dat  ‘verkeren’ met elkaar verder gaat dan verkeersdeelname!