Maatregelen reservering wachttijden een zegen of een vloek?

Inmiddels zijn we alweer een maand onderweg met de maatregel reservering wachttijden die het CBR per 1 september heeft doorgevoerd.
Even terug naar het begin. Een hele tijd geleden alweer werd het duidelijk dat de wachttijden voor praktijkexamens op alle categorieën de pan uit gingen rijzen. De toestroom examenkandidaten nam fors toe, we hadden immers geen beperkingen meer en doordat kandidaten nu massaal hun theorie-examen konden doen op korte termijn is de hoos alleen maar toegenomen. Kortom, meer kandidaten dan examenplekken, dan hoef je geen geleerde te zijn om te begrijpen dat er iets moet gebeuren.

De branchepartijen kregen het voorstel van het toepassen van een tijdelijke maatregel voorgelegd en na discussie is de maatregel tot stand gekomen zoals die nu van kracht is. Nog even ter herinnering: maatregelen zoals het opschorten van de tussentijdse toets en faalangstexamens en het verhogen van de examenleeftijd naar 18 jaar hebben we daarmee weten af te wenden.
Het is te makkelijk en te kort door de bocht om het fenomeen van de lange wachtrijen volledig op het bordje van het CBR te leggen zonder ook als branche de nodige inspanning te leveren of concessies te doen om uiteindelijk tot een voor iedereen acceptabele en werkbare oplossing te komen. In een overspannen arbeidsmarkt kun je nu eenmaal niet een blik personeel openmaken.
Belangrijk nu is om in overleg te blijven met het CBR. Doordat er grote verschillen zitten in de reserveringstermijn per oproeplocatie ontstaat er een disbalans door deze maatregel. Ook rijscholen met een bovengemiddeld slagingspercentage vinden dat juist zij gestraft worden door deze maatregel, die immers ook bedoeld was om het slagingspercentage omhoog te krijgen. Zo kun je nu je kandidaten voorhouden dat een goede voorbereiding een must is om niet in die hele lange wachttijden terecht te komen. En omdat het een tijdelijke maatregel is, willen we graag van het CRB horen wanneer deze maatregel weer van tafel kan.
Met name de maatregel van het verhogen van de wachtrij tussen het 2e en 3e examen stuit op nogal wat verzet bij rijscholen/instructeurs die hiermee geconfronteerd worden. Uiteraard hebben wij als VRB hierin een luisterend oor en wij zijn achter de schermen constant bezig om te kijken hoe we weer zo snel mogelijk afscheid kunnen nemen van deze impopulaire en niet prettige maatregel(en). Uiteraard houden we ook hier de vinger aan de pols en vertrouwen erop dat het CBR de wachttijden transparant en betrouwbaar communiceert.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB