Grip op de knip

Inflatie, rentestijgingen, loonsverhogingen, torenhoge gas- en brandstofprijzen… Er lijkt maar geen eind te komen aan de prijsexplosies op alle vlakken en in alle hoeken van de maatschappij. En dan heb ik het nog niet eens over de uitgestelde belastingen die veel ondernemers nog moeten terugbetalen na corona. Het is voor u en mij als rijschoolhouder tegenwoordig haast ondoenlijk om een fatsoenlijke en betrouwbare kostencalculatie te maken.

Op Prinsjesdag was er ook al niet veel positief nieuws voor de portemonnee van de ondernemer te melden en het MKB kwam er maar bekaaid van af in de Miljoenennota. De lobby van BOVAG in Den Haag, al dan niet via MKB Nederland en VNO-NCW, draait in elk geval op volle toeren om het toekomstperspectief voor ondernemers te waarborgen en de gevolgen van de almaar stijgende prijzen, premies en tarieven zoveel mogelijk te dempen. 

Rijscholen hebben daarnaast ook nog eens te maken met grote onzekerheid omtrent reserveringstermijnen voor examens, waardoor de eens zo relatief eenvoudige planning inmiddels hogere wiskunde of zelfs kansberekening is geworden. Reden te meer voor BOVAG Rijscholen om te gaan inventariseren of en hoe we een betrouwbare kostprijscalculator kunnen aanbieden aan de leden. In samenwerking met KPMG onderzoeken we momenteel de mogelijkheden voor zo’n tool en hopelijk kunnen we u daar binnenkort meer over vertellen. Cruciaal in deze tijden is in elk geval om grip op de knip te krijgen, zodat we met z’n allen met een goed gemoed kunnen blijven ondernemen.

Arno Smits,
voorzitter BOVAG Rijscholen