Afbeelding
Foto:

Gijs Kantelberg, voorzitter Kamer opleidingsinstituten

'Commentaar geven kan iedereen, maar het gaat erom dat je met slimme suggesties komt'

Hoe tevreden ben jij nu de koepel een feit is?

“Vanuit Samen Sterk hebben we hier hard aan gewerkt. In elke kamer was er de overtuiging dat samen optrekken een goed idee is. Op een gegeven moment hadden we het gevoel dat we moeten starten en nu is het zover. Dat is een goede zaak.”

Hebben wij goed begrepen dat jij in eerste instantie terughoudend was met het resultaat?

“In eerste instantie werd er heel erg vanuit de brancheorganisaties gepraat. Dat is logisch, maar op een gegeven moment wilde ik doorschakelen naar meer algemeen. Daarnaast vind ik dat de koepel moet worden aangestuurd door een onafhankelijke voorzitter. Het was de vraag of de andere partijen daar ook zo over dachten, maar gelukkig is daar nu wel voor gekozen. Met Jos Vaessen is er een voorzitter die boven de partijen staat. En hij is ook de juiste man. Het is met de BOVAG en ANWB niet gelukt, maar Jos heeft als pater familias alle partijen aan tafel gekregen om dat wel voor elkaar te krijgen. Is een voorzitter een van de boys dan wordt dat veel lastiger.”
“Ook vind ik dat als je een koepel begint, je deze vanaf het begin professioneel moet opzetten en daar wordt nu aan gewerkt. Het ministerie heeft een subsidie toegezegd om de koepel handen en voeten te geven. Dat geld is er nog niet, maar met de toezegging ben ik tevreden en dan gaan we niet wachten tot het geld er is.”

Jij bent met De VerkeersAcademie de grootste opleider van WRM-instructeurs in Nederland en als een van de weinige opleiders zit jij regelmatig aan tafel met IBKI en het CBR. Wat is dan de toegevoegde waarde van de koepel voor jou?

'Ik vind het erg makkelijk om weg te lopen'

“Jawel, maar we willen alle krachten bundelen, dat is goed, en nu zijn de onderlinge contacten goed en de lijntjes kort. Dus mijzelf brengt het niet veel op, maar de branche wordt er in z’n geheel sterker op en dat is belangrijk. Bovendien bundel je nu alle kennis die er is in de branche, ook dat is belangrijk.”

Verwacht jij dat CBR, IBKI en ministerie nu beter gaan luisteren naar de branche, want dat is de opzet?

“Mijn ervaring is dat er altijd wordt geluisterd naar goede ideeën en het worden nu goede ideeën die breed worden gedragen. Commentaar geven kan iedereen, maar het gaat erom dat je met slimme suggesties komt die met de juiste intentie worden aangedragen. Dat is een belangrijke rol van de koepel.”

Wat zijn de drie prioriteiten namens de kamer waarvan jij voorzitter bent?

“Het belangrijkste is dat we aan de gang gaan met de certificering van WRM-opleidingsinstituten en WRM-docenten. Je ziet nu een enorme wildgroei, iedereen kan maar beginnen als opleider en daar moeten we van af. De lat moet hoger worden gelegd, want het kan niet zo zijn dat de ene groep zijn ziel en zaligheid legt in een goede opleiding, terwijl een grappenmaker zomaar kan beginnen, met alle vervelende gevolgen van dien. Kom op zeg, het opleiden van instructeurs is echt een andere tak van sport dan het opleiden van mensen voor het B-rijbewijs.”
“Het tweede speerpunt is de verplichte stage. Dat zijn we nu aan het uitwerken, maar ik kan je verzekeren dat er situaties zijn die echt niet kunnen. Tussen sommige stagementoren en stagiairs vindt grensoverschrijdend gedrag plaats tijdens het stagemoment. Nee, dat is geen aanname, daar hebben we op beeld keihard bewijs van en niet van de eerste de beste rijschool. Het gaat om een rijschool die de mond vol heeft over kwaliteit, laat ik het zomaar even duiden. Dat moet rigoureus worden aangepakt.”

Vind jij het een makke dat BOVAG en ANWB er niet bij zitten?

“Ik vind het erg makkelijk om weg te lopen. Ze kwamen met een eis, die werd ingewilligd en vervolgens kwam er een nieuwe eis en zo ging dat maar door. Ook ik vind, dat heb ik net uitgelegd, dat de koepel een professionele organisatie moet zijn met een deugdelijke financiële onderbouwing. Maar nu de bereidwilligheid er is, vind ik het genoeg om te beginnen in plaats van dat ik van tafel loop.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding