Afbeelding
Foto:

Branche hanteert een sectorplan

Zo gaat de branche corona te lijf, zodra deze weer de kop opsteekt

Het kabinet heeft onlangs de langetermijnstrategie COVID-19 naar de Tweede Kamer gestuurd. Een open samenleving en voorbereid zijn op verschillende besmettingsscenario’s zijn hierin het uitgangspunt. De strategie richt zich op twee gelijkwaardige doelen: een sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en vitaliteit en ten tweede toegankelijkheid van de hele zorgketen voor iedereen.

Het coronabeleid is enerzijds gericht op het voorkomen van maatschappelijke en economische schade voor bedrijven en individuen, het bevorderen en ondersteunen van mentale gezondheid en welzijn. Anderzijds is het toegankelijk houden van zorg voor iedereen, waaronder bijvoorbeeld alle ziekenhuis- en verpleegzorg, en aandacht voor leefstijl en preventie onderdeel van het beleid.

Bij een opleving van het virus zijn verschillende acties op verschillende niveaus nodig, hierbij gaan wij uit van een gedeelde verantwoordelijkheid: de hele maatschappij draagt samen bij aan de uitwerking en uitvoering van de strategie. Wij zetten daarbij vooral in op preventie om zoveel mogelijk te voorkomen dat we voor lastige keuzes en dilemma’s komen te staan, zoals in de afgelopen twee jaar is gebeurd.

Dit zijn de kernpunten van de strategie:
A. Virus in beeld

Het coronavirus is niet weg, daarom houden we ontwikkelingen rondom het virus scherp in de gaten. Bijvoorbeeld door onderzoek van het rioolwater, met modellering en door internationale samenwerking.

B. Maatschappij-brede preventie, door iedereen: inwoners van Nederland, sectoren en de overheid

De hele maatschappij speelt hier een belangrijke rol. Door ons aan de basisadviezen te houden, beschermen we onszelf en mensen met een kwetsbare gezondheid en kan de samenleving open blijven. Het zelftesten wordt gestimuleerd en het is belangrijk dat we ons aan het zelfzorgadvies houden, waarin staat wat je moet doen als je positief test.

Een goede gezondheid verkleint de kans op ernstige ziekte door corona. Daarom stimuleren we sport, bewegen en gezond leven. En richten we ons ook op de mentale gezondheid. We behouden de voordelen van thuiswerken en blijven hybride werken.

De overheid

Het kabinet bereidt zich voor op mogelijke nieuwe vaccinatierondes, zodat de overheid snel van start kan als de situatie daar om vraagt. Ook zet het kabinet zich voor de beschikbaarheid van (nieuwe) medicatie.

C. Optimalisatie van de zorgketen

Bij een nieuwe opleving van het virus willen we dat de reguliere ziekenhuiszorg zoveel mogelijk door kan gaan en willen we voorkomen dat de langdurige zorg, zoals verpleegzorg, overbelast wordt. Om dit te bereiken werken we aan twee initiatieven. Door de brede zorgketen te optimaliseren kan er flexibel worden gereageerd op veranderingen in de zorgvraag, bijvoorbeeld door patiënten thuis met zuurstof te verzorgen, waardoor er minder mensen in het ziekenhuis komen te liggen. De optimalisatie van beschikbaarheid van zorgprofessionals heeft tot doel om, indien noodzakelijk, snel de beschikbaarheid van zorgpersoneel te vergroten.

D. Voorspelbaarheid van besluitvorming en mogelijke interventies

Als het virus weer flink opleeft, valt niet uit te sluiten dat er maatregelen genomen moeten worden om de samenleving open te houden en de zorg toegankelijk te houden. Om ons zo goed mogelijk voor te bereiden, wil het kabinet samen met sectoren bepalen wat het beste werkt om de schade van mogelijke maatregelen te beperken en sluiting van sectoren te voorkomen. Deze gezamenlijke aanpak helpt ook om meer voorspelbaarheid, maatwerk en rust in de besluitvorming te realiseren.

Open samenleving

Het uitgangspunt is een open samenleving: Nederland is open en dat willen wij zo houden. Daarom bereiden we ons voor op verschillende scenario’s, zodat we niet door het virus worden overvallen. Wij willen voorkomen dat er bij een sterk toenemend aantal besmettingen keuzes moeten worden gemaakt tussen het openhouden van de samenleving en het toegankelijk houden van de zorg. Ook als die keuzes onverhoopt toch moeten worden gemaakt, dan geeft deze strategie helder weer wat de overheid kan en doet. En wat we van de samenleving verwachten.

Testen bij klachten

Ook voor het testen bij klachten komt de verantwoordelijkheid meer bij mensen zelf te liggen. Vanaf 11 april hoef je na een positieve zelftest geen confirmatietest meer te doen bij de GGD. De zelftest is een betrouwbaar en snel middel en wordt op dit moment al veel gebruikt. Ook komt er een zelfzorgadvies beschikbaar om mensen te helpen als zij en/of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen. Het blijft voorlopig mogelijk om te testen bij de GGD voor een herstelbewijs, dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om te reizen. Ook blijft de GGD-test beschikbaar voor kwetsbare mensen en mensen die geen zelftest kunnen gebruiken.

Sectorplan rijscholenbranche

Alle sectoren hebben op basis van bovenstaande uitgangspunten een zogeheten sectorplan overlegd, zo ook de rijscholenbranche. In het geval dat de sector maatregelen moet nemen tegen COVID-19 geldt dat rijscholen niet meer onder contactberoepen vallen. Dit is grote winst ten opzichte van de vorige situatie. Verder is middels een stappenplan in kaart gebracht welke maatregelen wanneer worden genomen.

Dit valt op te maken uit de zogeheten sectorale aanpak COVID-19 van de sector rijscholen. Die is vorige week door de regering bekendgemaakt. Er is sprake van een aanpak met vier treden. Allereerst zijn er de algemene maatregelen en adviezen die altijd gelden. Daaronder vallen ventilatie van ruimtes, naleven van de basisadviezen en algemene hygiëne- en schoonmaakprotocollen. Wordt er opgeschaald naar een situatie waarbij corona oprukt, dan geldt onder andere een mondkapjesadvies in de auto en in een klaslokaal. Ook afstand houden waar mogelijk wordt dan het dringende advies.
Wordt de situatie nog nijpender, dan wordt andermaal een tandje bij geschakeld met niet-afdwingbare adviezen (zoals placeren in leslokalen en een advies voor het aantal mensen per vierkante meter). Wordt het code rood dan komen er noodremmaatregelen waarbij verdergaande contactbeperkende maatregelen door de rijksoverheid worden opgelegd.

In het schema op de volgende pagina staat precies welke stappen wanneer worden genomen.