Afbeelding

Nederland terughoudend bij invoering nieuwe ADAS-systemen

Algemeen

Op 6 juli dit jaar is de nieuwe General Safety Regulation-verordening (GSR) 2019/2144 (gefaseerd) van kracht geworden in alle EU-lidstaten. Het doel is het aantal verkeersslachtoffers in de EU sterk terug te dringen. Wat is het, wat hebben we eraan en hoe staat Nederland erin, zijn enkele vragen die we hieronder beantwoorden.

Wat houdt de GSR in?

Volgens de GSR wordt in fasen een reeks verplichte geavanceerde rijhulpsystemen om de verkeersveiligheid te verbeteren ingevoerd. De GSR wijzigt inhoudelijk de zogeheten kaderverordening op de veiligheidseisen en zorgt voor onder meer de bescherming van de inzittenden van voertuigen en kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers. De ambitie is in 2050 binnen de EU nul verkeersdoden te hebben.

Wat is het doel?

De nieuwe veiligheidsmaatregelen zullen helpen om passagiers, voetgangers en fietsers in de hele EU beter te beschermen, waardoor tegen 2038 naar verwachting meer dan 25.000 levens worden gered en ten minste 140.000 ernstige verwondingen worden voorkomen. “Dit moet worden bereikt door de introduct..