2019 Chevrolet Bolt EV
2019 Chevrolet Bolt EV Foto: Jessica Lynn Walker

Onderzoek: leiden elektrische lessen tot minder rijlessen?

Vanuit het project Les Elektrisch zoekt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) rijscholen die willen meedoen aan een onderzoek dat, aldus Les Elektrisch, “gevolgen kan hebben voor de structuur van het geven van rijles in Nederland."

De argumentatie om aan te haken is als volgt: “Auto’s met een automatische schakelbak komen steeds vaker voor. In 2021 was zelfs 57 procent van alle nieuw verkochte auto’s daarmee voorzien. Vanaf 2030 wil de overheid dat alle nieuw verkochte auto's emissievrij zijn. Dat zijn elektrische auto's, in welke vorm dan ook, en die zijn per definitie uitgerust met een automaat. Toch leiden we de meeste leerlingen nog steeds op voor een rijbewijs voor een schakelauto. Dat is meestal ook de wens van de leerling en de ouders.”
“In Duitsland is Code 78 de regel geworden. Alle leerlingen worden hier opgeleid voor een automaatrijbewijs. Alleen leerlingen die dat willen, krijgen van hun rijinstructeur tien extra schakellessen. De rijinstructeur bepaalt dan of de leerling over voldoende vaardigheid beschikt om te schakelen en geeft hiervoor de goedkeuring af. Dat is dus geen eis van het rijexamen meer.”

Sneller verkeersinzicht

Les Elektrisch wil nu onderzoeken of het lessen in elektrische auto’s (EV) of automaten leidt tot minder rijlessen dan wanneer in conventionele schakelauto's wordt gelest. Daarbij is, aldus Les Elektrisch, de verwachting dat leerlingen sneller verkeersinzicht zullen opdoen als zij aan het begin van hun rijopleiding geen technische handelingen (koppelen en schakelen) hoeven te leren. “Omdat ze in een EV les krijgen, kunnen ze zich direct concentreren op het verkeer. Om toch af te rijden voor een 'schakelrijbewijs' zullen ook lessen in schakelauto’s gegeven moeten worden. Het moment van overstappen mogen de rijinstructeurs bepalen. Ook dat moment van overstappen is voor Les Elektrisch interessant om te weten.”

Instructeurs die beide doen

Les Elektrisch zoekt rijinstructeurs die in zowel auto’s met een schakelbak als in EV’s/automaten lesgeven. Er wordt gemikt op minimaal tien rijscholen die in de periode september 2022 tot en met januari 2023 elk minimaal tien leerlingen willen volgen: vijf leerlingen die alle lessen in een schakelauto rijden en vijf leerlingen die starten met een EV/automaat en later pas leren schakelen.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek en de resultaten van de wetsverandering in Duitsland gaat Les Elektrisch in gesprek met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat over de wetgeving in Nederland. Jouw inbreng is dus voor de hele branche van groot belang.

Diefstallen auto’s
stijgen weer

Voor het eerst in 20 jaar is het aantal gestolen personenvoertuigen in de eerste helft van 2022 gestegen. Met 2900 personenauto's betekent dit een stijging van 13 procent. Hiervan zijn vooral de wat oudere voertuigen (3-5 jaar oud) populair. Ook het aantal diefstallen van motorfietsen (+39%) en brom- en snorfietsen (+38%) nam toe.

Volgens het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) ligt een deel van het probleem in het feit dat auto's ouder dan vier jaar vaak geen extra alarmsysteem hebben. Ook blijkt de keyless-entry bij veel automerken vaak eenvoudig te kraken. Door het aanleggen van een CCV-goedgekeurd alarmsysteem en het uitschakelen van de keyless-entry wordt de kans op diefstal aanzienlijk verkleind. Ook voor tweewielers geldt dat montage van een goedgekeurd alarmsysteem in combinatie van een extra slot diefstal kan verhinderen.

Nederlanders kunnen heel
goed rijden, vinden ze zelf

Naar eigen zeggen zijn Nederlandse automobilisten bijzonder goede chauffeurs met een gemiddeld rapportcijfer van 7,7. Dit blijkt uit het Nationaal Auto Onderzoek 2022 van Gaspedaal.nl en AutoTrack.

Met onze talenten op de weg is volgens onszelf niets mis. 3 procent rekent zichzelf tot de crème de la crème op de Nederlandse weg en geeft zichzelf een 10. De overgrote meerderheid van 61 procent is iets, maar niet veel, bescheidener en geeft zichzelf een 8 of 9. Onvoldoendes worden nauwelijks uitgedeeld (5 procent). Eveneens 5 procent neemt genoegen met een ‘mager’ zesje.
Is dit allemaal grootspraak? Zo lijkt het wel, want 35 procent heeft weinig tot geen vertrouwen in een theorie-herexamen en 22 procent denkt zo over het praktijkexamen. Waar we bijna allemaal op zouden slagen, is het onderdeel ‘maximumsnelheid’. Daar houdt namelijk 90 procent zich meestal of zelfs altijd aan. En dat ondanks dat we deze opgelegde regel veelal wat te streng vinden. Zo vindt 40 procent dat de maximumsnelheid op de snelweg (flink) omhoog mag, terwijl 57 procent het prima vindt zoals het is. Hoe anders is het in de bebouwde kom. Daar is de maximumsnelheid volgens 82 procent dik in orde.

Als je zelf goed kunt rijden, zie je natuurlijk sneller wat een ander fout doet. We kunnen ons behoorlijk ergeren achter het stuur. Klassiekers als bumperkleven (63 procent), telefoongebruik achter het stuur (60 procent), agressie op de weg (57 procent) en onnodig links rijden (52 procent) voeren de lijst aan. Extreme hardrijders wekken meer irritatie op dan mensen die te langzaam rijden: 46 tegenover 41 procent. Pas daarna komt rechts inhalen (37 procent).

Meer agressie

De ergernis leidt steeds vaker tot agressie, zo lijkt het. Zo’n twee derde van de ondervraagden ervaart sinds vorig jaar veel meer (30 procent) of iets meer (36 procent) agressie op de weg. Slechts 2 procent is het oneens met deze overgrote meerderheid en zegt dat er een beetje tot veel minder agressie op de weg is.

Verkeersfuiken werken door sociale media niet meer goed

Veel mensen met een slok op die achter het stuur plaatsnemen weten door de meldingen op social media vaak waar er een zogenoemde fuikcontrole is. Die ontlopen ze daarmee. Het ontbreekt in Nederland daardoor aan een geschikte methode om te meten hoeveel met alcohol en drugs wordt gereden. 

Dit stelt de stichting SWOV in het rapport Het meten van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer tijdens reguliere politiesurveillances.
Tot nu toe worden hiervoor gegevens van de bekende grootschalige fuikcontroles gebruikt, maar die meting is door social media verre van nauwkeurig. Los van het feit dat veel mensen weten waar de fuiken staan, wordt er bij deze controles alleen op alcohol gecontroleerd en niet op drugs. Metingen gebaseerd op aselecte controles tijdens reguliere politiesurveillances bieden mogelijkheden om ook zicht te krijgen op drugs in het verkeer. Maar deze werkwijze heeft ook nadelen, zo laat een proefopzet zien die SWOV in samenwerking met de politie uitvoerde.

Onderzoek slagingspercentage theorie

De slagingspercentages van de theorie-examens auto, motor en bromfiets zijn de afgelopen maanden lager dan wat normaal is. Het CBR start daarom vandaag een onderzoek naar de wijze waarop kandidaten zich voorbereiden op deze theorie-examens. Ook wordt de vraag gesteld waarom kandidaten het rijbewijs willen halen en wat hun verwachtingen van het examen zijn.

Het onderzoek wordt gehouden onder kandidaten die tussen mei 2021 en juni 2022 het theorie-examen voor de auto, motor of bromfiets hebben gedaan. Marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel stuurt deze groep kandidaten vanaf vandaag een vragenlijst via e-mail.
Doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in de voorbereiding op het examen, zodat kandidaten betere informatie en tips kunnen worden aangereikt om goed voorbereid aan het theorie-examen te beginnen. De slagingspercentages van de genoemde categorieën zijn de afgelopen maanden lager dan normaal.

Afbeelding
Afbeelding