Een lek in het systeem en benieuwd naar de koepel

Een historische dag in de rijscholensector, zo kunnen we 1 september best noemen. Vanaf deze datum zijn de nieuwe regels van het CBR namelijk ingegaan tegen wat algemeen manager van het CBR Alexander Pechtold altijd de 'cowboys' noemt. Zak je voor je B-rijexamen - en die kans is statistisch iets meer dan 52 procent - dan moet je minimaal vier weken wachten voordat je opnieuw examen mag doen. Slaag je dan weer niet, dan moet je 15 weken in de wacht, enzovoort.

'Belachelijk.' 'Een klap in het gezicht van moeilijk lerende leerlingen.' 'Hoe durft het CBR?' 'Het slagingspercentage zegt niets over de kwaliteit van een rijschool.' Deze reflexen uit de branche lees je op social media. Hier is best het een en ander op af te dingen. Dat het belachelijk is kun je vinden, maar het gebeurt wel. Dat je hiermee een groep moeilijk lerende leerlingen dupeert is onzin, want dan moet je gewoon meer lessen geven. Elke moeilijk lerende leerling weet dat hij dat etiket heeft, dus zo vreemd is het niet om dat dan ook te horen bij de rijles. Dat het slagingspercentage niet alles zegt over de kwaliteit van een rijschool is wel waar, maar er is geen enkel ander objectief criterium, dus we moeten het ermee doen.

Wat wél een punt is, is dat zelfs de allerbeste rijscholen geen score van 100 procent halen na twee examens. Laat staan het echelon eronder. Dus ook leerlingen van de rijscholen die als puik te boek staan worden teleurgesteld. Dat is een lek in het systeem. Rijscholen die echt goed presteren - het CBR kent ze allemaal en anders is er de website debesterijscjhlen.nl waar ze allemaal op staan - zouden wat mij betreft een bepaald voordeel moeten krijgen om ervoor te zorgen dat ze de beste blijven. Daar is vast een oplossing voor te vinden.

Iets heel anders dan: de Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie. Die is op 23 augustus officieel een feit en ik ben benieuwd wat we ervan mogen verwachten. In de volgende editie verschijnt er een uitgebreid interview met Jos Vaessen en Ruud Rutten van het overkoepelende orgaan en ook met de voorzitters van de zogenoemde kamers Roger Keijbeck (brancheorganisaties), Ad Philipsen (uitgevers leermiddelen) en Gijs Kantelberg (opleiders). De koepel wordt gezien als een belangrijke stap in de verhoudingen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, IBKI en andere stakeholders. Met één stem een bepaald standpunt naar voren brengen is nu eenmaal sterker dan dat je met een kruiwagen vol kikkers komt aanzetten. Maar het is dan wel zaak dat aan de andere kant van de tafel ook serieus wordt geluisterd. We gaan zien of dat ervan komt.