Instructeursopleidingen weten op één of andere manier altijd buiten schot te blijven

Op het moment van schrijven is het vakantietijd. Komkommertijd. En dat is ook in de sociale media merkbaar. Vakantievierende collega’s die, al dan niet in het buitenland, bij het zwembad liggen. Aan de spaghetti zitten. Of op een andere manier hun vertier zoeken. Goed bezig. De accu’s moeten weer worden opgeladen. Verder heel veel nutteloze reclames. Facebook gaat er niet op vooruit. 

Tussendoor springt bij mij een al wat ouder bericht van achter een betaalmuur er ineens uit. Minister Harbers is niet van plan de instroomeisen voor rijinstructeurs te verhogen. Hè wat? Ik lees het nog een keer. Dat is belangrijke info. Een van de aanbevelingen in het rapport-Roemer is om het instroomniveau voor rijinstructeurs te verhogen van vmbo naar mbo. Minister Harbers gaat hier dus niet in mee. En dat vind ik ongelooflijk jammer. Als er één maatregel is die nu juist goed zou kunnen uitpakken voor onze branche is het deze. De instroomeisen en de kwaliteit voor instructeurs in opleiding moeten omhoog. Dat is de basis. De problemen in de branche zijn juist ontstaan doordat het veel te makkelijk is om rijinstructeur te worden. De afgelopen jaren is onze branche een branche voor gelukzoekers geworden en daar moeten we vanaf. Alles begint bij de basis. En daarom vind ik het ontzettend jammer dat de minister dit niet zo ziet.

Wat de redenen van de minister zijn om hier niet in mee te gaan? Ja. Dat is koffiedik kijken voor mij. Mijn connecties met de minister zijn niet van dien aard dat hij mij dit bij een bakje koffie of thee toelicht. Mogelijk lobbywerk van de instructeursopleidingen die inkomsten zien teruglopen. Massa is kassa. Het kan ook zijn dat de minister bang is voor een tekort aan rijinstructeurs. Met de komende maatregelen gaat de aantrekkelijkheid van het vak niet hoger worden en het zou zomaar kunnen dat een aantal instructeurs, waaronder ook goede en ervaren instructeurs, ervoor kiest de branche de rug toe te keren. Het zou niet raar zijn om te denken dat er de komende jaren een tekort aan rijinstructeurs gaat ontstaan. Verder is het natuurlijk zo dat degenen die een mbo-opleiding afgerond hebben ook al een vak geleerd hebben. Minder logisch dus om dan alsnog voor de rijschoolwereld te kiezen.

Wat de reden ook is, het blijft ontzettend jammer. Met een schuin oog kijk ik toch naar de instructeursopleidingen. Op één of andere manier weten die namelijk altijd buiten schot te blijven. Als opleidingen voor rijinstructeur nu eens zo worden ingericht dat er alleen plaats is voor serieuze, gemotiveerde kandidaten... De basiseisen moeten hoger. De kwaliteit moet stevig omhoog. De opleiding moet veel uitgebreider. Dan komt er vanzelf veel minder ruimte voor gelukzoekers. Of is het misschien commercieel veel interessanter om de instroom van nieuwe instructeurs hoog te houden en vervolgens nogmaals te verdienen aan bijscholingen om die instructeurs weer op niveau te krijgen? Nee toch? Tijd om verantwoordelijkheid te nemen! Willen we de kwaliteit in de branche omhoog hebben dan moeten we echt beginnen bij het begin! 

Ik weet het. Stevige taal. Maar persoonlijk ben ik het beu om steeds op mijn bordje te krijgen dat de kwaliteit in de branche zo slecht is. Voortdurend in het nieuws te lezen hoe slecht ik het wel niet doe. Doodgegooid te worden met onzinnige bijscholingen. Waaronder zelfs een IBKI praktijkbegeleiding die kant nog wal raakt. Willen we een gezonde branche met vakmensen die ervoor gaan dan zullen we terug moeten naar de basis. En zolang die niet op orde is kun je bedenken wat je wilt, maar gaat het nooit wat worden. Een huis kun je namelijk niet bouwen zonder goede fundering.