Afbeelding

Kunnen we straks nog wel een handgeschakelde auto kopen?

De tijd lijkt ook in de automotive industrie niet stil te staan. Er wordt vol ingezet op de elektrische auto. Een groot gevolg hiervan is het verdwijnen van de handgeschakelde auto. Komen rijschoolhouders hier wellicht door in de problemen? En wanneer staat er iemand op binnen Nederland of wellicht in Brussel om te regelen dat de automaatcode komt te vervallen?

Het is ten tijde van schrijven 29 augustus en de adviesprijs voor een liter diesel is op dit moment € 0,001 goedkoper dan een liter benzine. (Bron: United Consumers). Rijden wordt dus steeds duurder en diesel steeds onaantrekkelijker. Tel daarbij ook het probleem bij op dat de autoproducenten geen goedkope diesels meer produceren. Een Volkswagen Polo bijvoorbeeld is enkel nog in benzine te krijgen.

Rijscholen lopen vaak voorop en proberen altijd nieuwe initiatieven op te zetten om mee te gaan in een veranderende wereld. Zo ook elektrisch rijden. Bijna alle FAM-leden beschikken al over één of meerdere elektrische auto’s en zouden dit graag uit willen breiden. Om dit mogelijk te maken ligt er een cruciale rol bij de politiek en bij het CBR. Iemand zal moeten opstaan en dit mogelijk moeten maken.

Het bijzondere is dat dit bij de vrachtauto al een aantal jaar geleden in lichte vorm geregeld is. Kandidaten mogen op een automaat afrijden mits zij een kwartier lang ‘flipperen’. Oftewel manueel schakelen met de automaat. Doet de kandidaat dit, dan krijgt hij of zij geen beperking of automaatcode op het rijbewijs. Dit is een prima tussenstap als opmaat naar het opheffen van de automaatcode. Al moet er natuurlijk wel als kanttekening bij gezet worden dat manueel schakelen niet mogelijk is met een elektrische auto: die heeft immers maar één versnelling. Wellicht kan er in ieder geval met een dergelijke constructie een begin worden gemaakt.

In een doemscenario blijft verandering binnen de branche uit. Op een gegeven moment zal het erg lastig worden om aan een handgeschakelde auto te komen. Wat gaat het CBR in dat geval doen? Worden jongeren verplicht om met een automaat te gaan rijden of moeten alle rijscholen in oude auto’s blijven rijden? Met de komst van milieuzones zal dat ook een uitdaging worden.

Wellicht kan de nieuw opgerichte koepel hier zijn licht op laten schijnen en duidelijk aan de politiek aangeven dat er toch echt snel gewerkt moet worden aan een verandering in de automaatcode.  

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM

Aanvulling op eerder bericht

In het artikel van Rij-instructie van vorige week zijn twee leden niet vermeld die onlangs ook lid zijn geworden. Dit zijn Oosterpoort Opleidingen en Van Buuren opleidingen Ermelo. Bij deze wil de FAM alsnog vol trots deze toetreders vermelden.